Lehtikuva/Ho

Vuodetut viestit kertovat puoluetoimiston oikeistosiiven törkeästä suhtautumisesta puolueen johtajaan ja vasemmistolaisiin.

Britannian työväenpuolueen puoluetoimistossa istuvat puolueen oikeistosiiven edustajat toimivat vuoden 2017 vaalien alla sen hyväksi, että puolue häviäisi vaalit. Ajatuksena oli, että heikko vaalitulos johtaisi vasemmistolaisen puoluejohtajan Jeremy Corbynin syrjäyttämiseen.

Tällaista on labourin vasemmistosiiven pahimmissa aavistuksissa osattu epäillä, mutta brittilehti The Independent kertoi myöhään maanantai-iltana netissä julkaisemassaan jutussa nähneensä kokonaisuudessaan puolueen sisäisen raportin, jossa asia saa vahvistuksen.

Laaja, peräti 860-sivuinen raportti koostuu puolueen päämajassa työskennelleiden oikeistosiiven virkailijoiden vuodetuista sähköposteista ja WhatsApp-viesteistä. Ne kertovat, että oikeistosiipi alkoi vaipua epätoivoon, kun gallupit rupesivat osoittamaan labourille kasvavaa kannatusta ennen kesäkuun 2017 vaaleja.

Puolueen oikeistosiipi teki johdonmukaisesti töitä, jotta labour häviäisi vuoden 2017 vaalit.

Törkeää chattailua

Raportissa mainittuja oikeistosiiven taktiikkoja olivat puolueen rahojen ohjaaminen oikeistosiiven ehdokkaille ja tietojen pimittäminen Corbynin lähimmältä henkilökunnalta.

Lisäksi monet oikeistosiiven työntekijät saapuivat kuukausien ajan työpaikalleen, mutta eivät tehneet töitä vaalikampanjan hyväksi. He jopa perustivat chatin, jossa he keskustelivat keskenään, kun olivat tekevinään töitä.

ILMOITUS

Kun kesäkuun 8. päivän vaalien ovensuugallupien tulokset kertoivat, että labour on pystynyt viemään konservatiiveilta parlamentissa yksinkertaisen enemmistön, yksi virkailija chattasi: ”Tämä on vastakkaista sille, minkä hyväksi olen viimeiset pari vuotta tehnyt töitä.”

Toinen kirjoitti, että tulos oli ”kauhea” ja kolmas totesi, että pettymystä ei saa näyttää, vaan pitää olla iloisen näköinen.

Jo ennen vaaleja eräs oikeistosiiven virkailija chattasi ”voivansa pahoin”, kun gallupit osoittivat labourille nousua. Toiset toivoivat, että nousu olisi vain tilapäistä.

Oikeistosiipi myös puhui törkeästi puolueen vasemmistolaisista ja jotkut jopa toivoivat joidenkin nimeltä mainittujen nuorten aktiivien kuolemaa. Kommentteihin sisältyi myös törkeää seksismiä. Jotkut laskivat leikkiä Corbynin hirttämisestä ja polttamisesta.

Nimittelyä trotskilaisiksi

Oikeistosiipi kutsui vähän väliä puolueen vasemmistolaisia trotskilaisiksi. Vuosien 2015 ja 2016 puoluejohtajavaalien aikana oikeistosiipi pyrki viemään mahdollisimman monelta ”trotskilaiselta” äänioikeuden jäsenäänestyksessä.

Raportin mukaan puolueen jäsenmaksuilla kerättyjä varoja käytettiin usein vain oikeistosiiven hyväksi, ja välillä niitä käytettiin maan kaivamiseksi puolueen tavoitteiden alta.

Ennen vuoden 2017 vaaleja oikeistosiivellä oli raportin mukaan oma salainen vaalitoimisto, josta käytiin rinnakkaiskampanjaa oikeistosiiven ehdokkaiden valitsemiseksi.

Mitä tekee uusi puheenjohtaja?

Raportin olemassaolosta kertoi ensimmäisenä Sky News.

Independentin mukaan raportti on laadittu Corbynin puheenjohtajakauden viimeisinä päivinä, mutta sen tilaajista tai kirjoittajista ei ole tietoa.

Työväenpuolue on vahvistanut, että dokumentti on aito.

Vuodettu dokumentti asettaa puolueen uuden puheenjohtajan, keskilinjaa edustavan Keir Starmerin vaikeaan tilanteeseen. Starmer aloitti puheenjohtajana vasta puolitoista viikkoa sitten. Corbyn ilmoitti eroavansa heti viime joulukuussa hävittyjen vaalien jälkeen.

Labourin vasemmistosiiven Momentum-ryhmä vaatii, että Starmer käynnistää tutkimuksen puoluetoimiston työntekijöiden väärinkäytöksistä, joihin voi sisältyä myös puolueen rahojen väärinkäyttöä.

Työväenpuolue sai kesäkuun 2017 vaaleissa 30 lisäpaikkaa. Se jäi vielä kauaksi enemmistöstä, mutta 13 paikan tappionsa myötä myös konservatiivit menettivät enemmistönsä ja joutuivat lopulta turvautumaan Pohjois-Irlannin unionisteihin hallituksen muodostamiseksi.

Momentum huomauttaa, että vaalitavan vuoksi varsin pienikin äänisiirtymä olisi riittänyt tekemään labourista hallituspuolueen, joten puoluetoimiston oikeistolaisten myyräntyö saattoi viedä tämän mahdollisuuden.