Kun Katariina Vuori kirjoitti kirjansa Joulumerkkikotien lapsista, ei hän osannut aavistaa sen tulevan kipeän ajankohtaiseksi.

Taistelussa koronaa vastaan julmimmalta tuntuu nyt ikäihmisten eristäminen läheisistään. Etenkin muistisairaiden on vaikea ymmärtää, miksi kukaan ei enää tule käymään. Etäyhteyksien pito ei kaikilta ikäihmisiltä ilman apua suju. Koronakriisi kestää todennäköisesti kuitenkin rajallisen ajan, minkä jälkeen rajaustoimia voidaan höllentää.

Tuberkuloosi, lentävä keuhkotauti, tubi – aikansa pahimmalla tappavalla kulkutaudilla oli monta nimeä. Sen leviämisen ehkäisy vaati kovia toimia. Joulumerkkien myyntituotolla perustettiin hoitokoteja vauvoille, jotka piti saada heti synnytyslaitokselta turvaan äidin sairastamalta tuberkuloosilta. Lapset saattoivat olla pois kotoa jopa kaksi-kolmevuotiaiksi, calmetterokotuksen jälkeen eristämisaika lyheni alle vuoteen.

Suomessa toimi 1936–1973 kolme Joulumerkkikotia: Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa. Niiden lisäksi toimivat lyhyemmän aikaa hoitolat myös Pälkäneellä ja Kajaanissa. Yhteensä niissä hoidettiin yli 5000 vauvaa, joista joka kymmenennen äiti menehtyi itse tubiin. Joulumerkkikoteihin olisi ollut enemmänkin tulijoita, mutta kaikkia ei voitu ottaa vastaan hoitopaikkojen rajallisen määrän vuoksi.

Tuberkuloosi oli vakava sairaus erityisesti pienille lapsille. Sairaus myös leimasi perheen, sen vuoksi ihmisiä väisteltiin ja syrjittiin. Tautia pidettiin hävettävänä kuin alkoholismia, ehkä siksi niin harva Joulumerkkikodin lapsi on puhunut kokemuksistaan.

Tubi ei ole maailmasta kadonnut, vielä nykyäänkin sitä sairastavia eristetään leviämisen estämiseksi. Siitä on kehittynyt lääkkeille vastustuskykyisiä muotoja. Tuberkuloosi on ollut ihmisen uhkana todennäköisesti tuhansia vuosia. Kaupungistuminen 1700–1800-luvuilla nosti sen kuolinsyiden kärkeen. 1700-luvulla alettiin ymmärtää taudin tarttuvuus ja keuhkotautia sairastavat ryhdyttiin eristämään parantoloihin. Vuonna 1882 tuberkuloosibakteeri viimein löydettiin, mutta lääkitystä siihen ei pitkään aikaan ollut. Tutuilta tuntuvat 1930-luvun oppaat oikeaoppiseen yskimiseen ja siivoamiseen sekä sairaiden pitämiseen erillään terveistä.

Katariina Vuori: Joulumerkkikotien lapset (Like 2016)