Kun kuulin ensimmäistä kertaa ongelmista nepalilaisissa ravintoloissa pari vuotta sitten, en yllättynyt. Huhuja oli kuulunut jo ennen kuin Helsingin Sanomat viime vuonna ja nyt uudelleen maaliskuussa paljasti ihmiskaupan. PAMin edustajat (KU 14/2020) toivoivat tukea uhreille.

Ongelma koskee varmaan kymmeniä ravintolatyöntekijöitä Suomessa. Olen miettinyt, mitä me ulkopuoliset olisimme voineet tehdä rikoksen kohteeksi joutuneiden auttamiseksi. Mutta jos työntekijä ei halua tai uskalla kertoa ongelmistaan, ei tiedä oikeuksistaan ja pelkää työpaikkansa puolesta, mitä minä voisin tehdä.

Viranomaiset ovat nyt tutkineet ravintoloiden toimintaa kohta pari vuotta ja jonain päivänä ihmiskauppaan ja muihin rikoksiin syyllistyneet nepalilaiset ravintoloiden omistajat joutuvat vastuuseen, mutta tutkinta on kestänyt toivottoman pitkään. Nepalilainen ravintolamafia pilaa koko Nepalin maineen Suomessa.

Reijo Härkönen
Nepalin matkailuedustaja Suomessa
Helsinki/Kathmandu

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!