Lehtikuva/-

Sandersin ajama yleinen julkinen terveydenhoito olisi koronakriisin aikana ajankohtaisempi kuin koskaan.

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitellut vasemmistolainen senaattori Bernie Sanders ilmoitti tiistaina luopuvansa kilvasta ja antavansa tukensa Joe Bidenin ehdokkuudelle.

”Vaikka tämä kampanja loppuu, meidän liikkeemme ei lopu”, sanoi Sanders.

Sandersin mukaan hänen ehdokkuuttaan ajanut ruohonjuuritason liike voitti ideologisen taistelun. Sandersin kampanja nojasi yhtiörahan sijasta suureen määrään pieniä yksittäisten henkilöiden lahjoituksia.

Sandersin vanavedessä on Yhdysvaltain politiikan taivaalle noussut joukko lahjakkaita nuoria vasemmistolaisia poliitikkoja.

Luopumisilmoitus

Sanders joutui vetäytymään kilvasta juuri siinä vaiheessa kun hänen ajamansa yleinen julkinen terveydenhoito (Medicare for All) olisi koronakriisin vuoksi ajankohtaisempi kuin koskaan ennen. Bidenin ohjelmassa ei ole vastaavaa laajaa terveydenhoitouudistusta.

Sanders sanoi livenä striimatussa luopumisilmoituksessaan, että jo ennen koronakriisiä yhä useammat amerikkalaiset ymmärsivät, että on toteutettava yleinen terveydenhoito.

ILMOITUS

”Jos emme usko, että oikeus terveydenhoitoon on ihmisoikeus, emme koskaan saa kaikkia koskevaa terveydenhoitoa”, sanoi Sanders.

Toinen Sandersin kampanjan keskeinen kohta oli Green New Deal -ohjelma eli suunnitelma talouden uudelleen järjestämisestä ympäristö ja ilmastonmuutos huomioon ottaen. Myös maksuton college-opetus sekä 15 dollarin minimipalkka olivat tärkeällä sijalla kampanjassa.

”Jos emme usko, että meillä on oikeus kunnollisiin palkkoihin ja työoloihin, miljoonat meistä jäävät köyhyyteen. Jos emme usko, että meillä on oikeus siihen koulutukseen, jota vaadimme unelmiemme täyttämiseksi, monelle meistä jää koulun jälkeen suuri velkataakka tai emme koskaan saa tarvitsemaamme koulutusta”, jatkoi Sanders.

Bidenin on kuunneltava

Sanders sanoi ilmoituksessaan, että jos hänellä olisi yhä ollut uskottava mahdollisuus tulla ehdokkaaksi, hän olisi jatkanut kampanjaansa.

Sanders kertoi kuitenkin, että hänen nimensä tulee olemaan mukana kaikkien jäljellä olevien esivaalien listoilla, koska hän pyrkii yhä keräämään mahdollisimman paljon delegaatteja elokuulle siirrettyyn puoluekokoukseen.

Sandersin tärkein tavoite on nyt vaikuttaa niin paljon kuin mahdollista siihen ohjelmaan, jolla demokraatit lähtevät marraskuun vaaleihin Donald Trumpia vastaan.

Biden ei voi olla kokonaan kuuntelematta Sandersin kannattajia suunnatessaan kohti varsinaisia presidentinvaaleja. Hän ottikin tämän huomioon jo reilu kuukausi sitten supertiistain jälkeen ja pidättäytyi suorista hyökkäyksistä Sandersia vastaan. Biden nousi supertiistaina vahvasti takaisin kisaan kärsittyään ensimmäisissä esivaaleissa tappioita.

Seuraavina kuukausina tullaan varmasti näkemään ainakin pinnan alla kova kamppailu siitä, missä määrin vasemmistolaisen linjan ja Bidenin edustaman keskustaoikeistolaisen linjan näkemykset sovitetaan yhteen vaaliohjelmassa.

Toisaalta demokraattipuolueen täytyy korostaa yhtenäisyyttään, koska hajanaisena tappio Trumpille on hyvin mahdollinen, huolimatta Trumpin uskomattomasta sekoilusta koronakriisissä.

Biden kommentoi Sandersin luopumisilmoitusta vetoamalla hänen kannattajiinsa: ”Minä näen teidät, minä kuulen teidät ja ymmärrän sen, mitä on välttämättä saatava tehdyksi tässä maassa. Toivon, että liitytte meihin.”

Innosti nuoret politiikkaan

Vaikka Sanders nyt mitä ilmeisimmin – ikänsä vuoksi – lopetti viimeisen ehdokaskampanjansa, jää hänen palveluksensa demokraattiselle puolueelle ja jopa Yhdysvaltain demokratialle suureksi.

Sanders sai innostettua suuren joukon tavallisia amerikkalaisia osallistumaan poliittiseen toimintaan ja näkemään, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Erityisen tärkeä on ollut nuorten aktivoiminen poliittiseen vaikuttamiseen, mikä valtakunnallisesti näkyi vahvasti jo vuoden 2016 vaaleissa. Yhdysvalloissa suuret puolueet ovat lähinnä vaalipuolueita, mutta Sandersin innoittamat nuoret ovat jatkaneet osallistumista myös vaalien välillä.

Sandersin vanavedessä on Yhdysvaltain politiikan taivaalle noussut joukko lahjakkaita nuoria vasemmistolaisia poliitikkoja, kirkkaimpana tähtenä edustajainhuoneeseen valittu Alexandria Ocasio-Cortez, joka tammikuussa täytti 31 vuotta.

Sanders joutui molemmissa presidenttiehdokaskampanjoissaan epäreilusti kohdelluksi demokraattipuolueen taholta. Puolueen johtoelimet tekivät parhaansa taatakseen ehdokkuuden keskustaoikeistolaiselle poliitikolle, neljä vuotta sitten Hillary Clintonille ja nyt Joe Bidenille.

Myös demokraatteja lähellä oleva liberaali lehdistö toimi pääsääntöisesti hyvin selvästi Sandersin kampittamiseksi.

Biden kohti tappiota?

Ratkaiseva tekijä ehdokkuuskilvan ratkeamiselle Bidenin eduksi oli varmastikin se, että Biden sai perille argumenttinsa, jonka mukaan hän on parempi tavoittamaan liikkuvat äänestäjät ja siten lyömään Trumpin.

Useimmissa gallupeissa sekä Sanders että Biden olivat Trumpia edellä. Sandersin osalta jää näkemättä, miten olisi itse vaaleissa käynyt.

Sandersin kannattajat pelkäävät, että marraskuussa käy samalla tavalla kuin neljä vuotta sitten: keskustaoikeistolainen, suuria uudistuksia tavoittelematon ehdokas häviää lopulta Trumpille. Heidän mukaansa vanha totuus, jonka mukaan vaalit voitetaan keskeltä, ei enää päde sen jälkeen kun Trumpista tuli presidentti.

Hillary Clinton herätti suuria tunteita puolesta ja vastaan. Joe Bidenia sen sijaan monet pitävät sinänsä ihan mukavana miehenä, mutta aito innostus on hänen kampanjajoukoistaan puuttunut. Trumpin lyömiseksi Bidenin taakse pitäisi saada edes hiven Sandersin tukijoiden innokkuudesta ja omistautumisesta.

Sanders ja Corbyn

Sattumoisin vain vähän ennen Sandersin luopumisilmoitusta politiikan kirkkaimmista parrasvaloista poistui Jeremy Corbyn, kun Britannian työväenpuolueen uudeksi puheenjohtajaksi viime lauantaina valittiin keskilinjaa edustava Keir Stormer. Corbyn tosin ilmoitti eroavansa jo heti joulukuun tappiollisten vaalien jälkeen.

Corbyniin pätee pitkälti sama kuin Sandersiinkin: hän toi vasemmistolaiset teemat takaisin puolueeseensa labouriin ja innosti paljon uusia aktiiveja – erityisesti nuoria – poliittiseen toimintaan. Myös Corbynia kampitettiin epäreilustikin, myös oman puolueen sisältä.

Erona on se, että Corbyn henkilönä jää paljon enemmän syrjään kuin Sanders. Bernie Sanders toimii yhä johtotähtenä Yhdysvaltain demokraattisen puolueen uudistamispyrkimyksissä.