Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallitus ottaa käyttöön hallitusohjelmaan tehdyn elvytyskirjauksen.

Hallitus jatkaa oppivelvollisuuden pidentämisen valmistelua alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Asiasta kertoi opetusministeri Li Andersson (vas.) hallituksen tiedotustilaisuudessa, jossa esiteltiin historiallisen suuri lisäbudjetti. Sen koko on kaikkiaan 4,1 miljardia, ja sillä on tarkoitus vastata koronakriisin aiheuttamiin vaikeuksiin.

Andersson korosti tiedotustilaisuudessa, että Suomi nousee kriisistä vain hyvinvoivien ihmisten ja korkean osaamisen avulla. Senkin vuoksi oppivelvollisuuden pidentämisestä ei olla luopumassa.

– Ratkaisut, jotka nyt teemme, heijastuvat ihmisten hyvinvointiin, koulutukseen ja myöskin työhön pitkälle tulevaisuuteen. Meillä ei ole varaa toistaa 1990-luvun laman yhteydessä tehtyjä virheitä, Andersson sanoi.

Toukokuussa on Anderssonin mukaan tulossa lasten ja nuorten tukipaketti. Sillä vastataan maaliskuun puolivälissä alkaneen etäopetusjakson aiheuttamiin kasvaviin tukitarpeisiin.

– Panostuksia osaamiseen tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Suomen kaltainen maa nousee tästäkin kriisistä nimenomaan korkean osaamisen ja osaavien ihmisten avulla.

ILMOITUS

Perheille lisää tukea

Andersson nosti esiin myös tarpeen tukea perheiden toimeentuloa. Tukea ollaan suuntaamassa vanhemmille, jotka ovat jääneet palkattomalle vapaalle hoitamaan lapsiaan. Tästä hallituksen esityksen valmistelee sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Tukeen on varattu 94 miljoonaa euroa.

– Koronaepidemian vuoksi alle 10-vuotiaan lapsen vanhempi, joka ei ole voinut jäädä etätöihin ja on palkatta poissa töistä voi pian hakea väliaikaista tukea toimeentulonsa turvaamiseksi. Huhtikuun lisätalousarvioesityksessä päätetty uusi etuus on vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan suuruinen, eli 723,50 euroa kuukaudessa, Andersson avasi.

Anderssonin mukaan tukea voi hakea takautuvasti 16.3. alkaen heti kun hallituksen esitys on hyväksytty eduskunnassa.

Kulttuuri- ja liikunta-alalle on puolestaan tulossa tukea kaikkiaan yli 60 miljoonan euron verran.

– Tuemme taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisia, taiteilijoita, ammatinharjoittajia, freelancereita ja taiteen alan vapaita ryhmiä, sekä kulttuuritapahtumille 19 miljoonalla eurolla. Myös valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille ehdotetaan yhteensä 18 miljoonaa euroa tukea.

Tie ulos kriisistä

Andersson, kuten muutkin ministerit, vakuutti tiedotustilaisuudessa, että Suomi nousee koronakriisistä.

– Onneksi meidän ei tarvitse keksiä tietä ulos tästä kriisistä tyhjästä. Hallituksen yhteinen lupaus rakentaa sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää Suomea on nyt ajankohtaisempi kuin kertaakaan aikaisemmin hallituskautemme aikana.

Puheenvuoronsa lopuksi Andersson vielä korosti oppivelvollisuuden pidentämisen merkitystä.

– Uudistus on tämän hallituksen keskeisimpiä koulutus- ja työllisyyspanostuksia, jonka avulla nostamme Suomen osaamistasoa ja luomme edellytykset työllisyyden kestävälle kasvulle.

Lue lisää: Hallitukselta jättipaketti yritysten, toimeentulon ja kuntien tukemiseksi

Kehysriihi: Valmisteluryhmä ja tiedepaneeli valmistelemaan kriisin jälkeistä aikaa