Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

– Samaan aikaan, kun rakennamme polkua ulos tästä kriisistä, teemme työtä sen eteen, että pystymme jälleen rakentamaan Suomea. Tämän kokonaisuuden läpikäynti tulee myöhemmin, sanoi Marin medialle tänään.

Hallitus keskittyy tänään ja huomenna Säätytalolla ratkomaan kehysriihessään akuutteja talousongelmia. Hallituksen pöydällä ovat lisätalousarvio sekä julkisen talouden suunnitelma. Etenkin kunnissa odotetaan nyt mittavia tukipäätöksiä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi jo maaliskuun alussa pääministerin kyselytunnilla (8.3.), että valtiovarainministeriö valmistelee kehysriiheen selvityksen talousvaikutuksista.

Marinin viesti oli Säätytalon portailla tänään ennen hallituksen neuvotteluja toimittajille järjestetyssä infossa selkeä. Hallitus keskittyy nyt ratkomaan akuuttia koronakriisiä. Muut talousratkaisut tulevat myöhemmin.

– Hallituksen tärkein tehtävä on tällä hetkellä se, että tästä kriisistä selvitään mahdollisimman pienin vaurioin. Me elämme erittäin hankalassa tilanteessa, sanoi Marin.

Kriisin keskellä ei perata hallitusohjelmaa

ILMOITUS

Tavanomaisissa oloissa kehysriihessä käydään läpi seuraavan vuoden talousarviota sekä hallitusohjelman edellyttämiä päätöksiä.

Kehysriihen alla ovat herättäneet hämmennystä ja ihmetystä etenkin valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) puheet leikkauksista. Hallituskumppanit SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat tyrmänneet leikkaukset täysin.

Marin painottaa, että hallitus keskittyy nyt tämän kriisin hoitamiseen, mutta:

– Samaan aikaan, kun rakennamme polkua ulos tästä kriisistä, teemme työtä sen eteen, että pystymme jälleen rakentamaan Suomea. Tämän kokonaisuuden läpikäynti tulee myöhemmin.

Kehysriihen alla ovat herättäneet hämmennystä valtiovarainministeri Katri Kulmunin puheet leikkauksista.

Myöskään opposition ehdotuksille ei tule tukea Marinilta. Viime viikonvaihteessa oppositiopuolueiden puheenjohtajat Jussi Halla-aho (kok), Petteri Orpo (kok.) ja Sari Essayah (kd.) vaativat hallitukselta uutta hallitusohjelmaa keskellä pahinta koronakriisiä.

– Tämän kriisin keskellä emme lähde perkaamaan hallitusohjelmaa emmekä käymään tarkasti näitä yksityiskohtia, totesi Marin.

Hallitusohjelman tavoitteisiin kesän jälkeen

Hallitus palaa hallitusohjelman tavoitteisiin myöhemmin. Marinin mukaan ajankohta on vasta kesän jälkeen.

– Itse ajattelisin, että kesän jälkeen budjettiriihessä meillä olisi paremmat edellytykset nähdä, että minkälaisessa tilanteessa, toimintaympäristössä olemme, ja sitten tehdä ratkaisut hallituksessa.

Kulmuni totesi tänään Säätytalon portailla, etteivät ”rakenteelliset ongelmat ole kadonneet mihinkään”.

– Nyt ratkomme koronasta aiheutuvia ongelmia. Kun pääsemme poikkeustilasta eteenpäin, on syytä aloittaa keskustelu työllisyydestä ja rakenteellisista uudistuksista.