Lehtikuva/Markku Ulander

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kalastonhoitomaksuja on kerrytetty aiempaa enemmän. Tammi-maaliskuun aikana hoitomaksuja kertyi yli 1.4 miljoonaa euroa. Kasvua viime vuoden vertailujaksoon on 25 prosenttia.

Kalastonhoitomaksuja ostettiin eniten maaliskuussa, ja ostaminen vilkastui koronan aikana. Maaliskuussa lunastettuja hoitomaksuja on kertynyt 60 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Leuto talvi on pidentänyt avovesikauden pituutta Suomessa, mikä on aikaistanut kalastonhoitomaksujen lunastamista. Etenkin lyhytaikaisten lupien menekki moninkertaistui.

Kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset ovat ajaneet ihmiset kalavesien äärelle. Kalastamassa käydään usein yksin tai kaksin.

”Poikkeustila on muuttanut ihmisten vapaa-ajan viettoa, nyt hyvinvointia on haettu lähiluonnosta. Kehotamme ihmisiä edelleen suuntaamaan rauhallisille kalavesille ja välttämään kontakteja”, kannustaa Metsähallituksen erätalousjohtaja Jukka Bisi.

Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin. Se tulee maksaa, jos on 18–64-vuotias ja kalastaa muuten kuin pilkkimällä, onkimalla tai silakkaa litkaamalla.

Metsähallituksen luontokeskuksissa ei maksua voi poikkeustilan takia suorittaa. Kalastonhoitomaksun voi suorittaa Metsähallituksen nettisivuilla.

Kalastonhoitomaksut kerää Metsähallitus, joka tilittää varat maa- ja metsätalousministeriölle. Hoitomaksuilla mahdollistetaan kalavesien kestävää käyttöä, hoidon suunnittelua sekä kalastuksenvalvontaa.