Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

”Nyt tarvitaan yhteinen silta ulos kriisistä, jota sosiaaliturvan, työehtojen ja julkisten palveluiden heikentäminen leikkauksilla ei tarjoaisi, päinvastoin”, kirjoittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja.

”Leikkauslistojen käyttöönotto taloudellisen kriisin keskellä ei olisi 90-luvun laman virheiden välttämistä, vaan samojen virheiden toistamista”, vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kommentoi ajankohtaistunutta talouskeskustelua.

”Tällä kertaa meidän on sen sijaan kyettävä siihen, missä 90-luvun laman yhteydessä ei onnistuttu: sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävään jälleenrakennukseen. Se edellyttää panostuksia koulutukseen ja lapsiperheiden tukeen, sekä kotimaisesta ostovoimasta huolehtimista, jotta kotimainen palvelusektori pääsee takaisin jaloilleen”, Andersson kirjoittaa Facebookissa.

Keskustelu mahdollisista leikkauksista alkoi sunnuntaina, kun valtiovarainministeri Katri Kulmuni puhui niistä Helsingin Sanomien haastattelussa. Andersson ei mainitse mitään nimiä eikä viittaa Kulmunin haastatteluun omassa kommentissaan.

Anderssonin mukaa Suomi tarvitsee selkeän polun, jota pitkin kuljetaan koronakriisistä ulos ilman, että kriisin inhimilliset ja taloudelliset kustannukset kasvavat kestämättömiksi.

”Koko maailma on nyt yhdessä saman tehtävän äärellä: miten saamme talouden rattaat pyörimään mahdollisimman nopeasti, huomioimme ekologiset reunaehdot kaikessa jälleenrakentamisessa ja minimoimme koronakriisin sosiaaliset ja inhimilliset haittavaikutukset.”

ILMOITUS

”Nyt tarvitaan yhteinen silta ulos kriisistä, jota sosiaaliturvan, työehtojen ja julkisten palveluiden heikentäminen leikkauksilla ei tarjoaisi, päinvastoin. Tällä kertaa meidän on sen sijaan kyettävä siihen, missä 90-luvun laman yhteydessä ei onnistuttu: sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävään jälleenrakennukseen. Se edellyttää panostuksia koulutukseen ja lapsiperheiden tukeen, sekä kotimaisesta ostovoimasta huolehtimista, jotta kotimainen palvelusektori pääsee takaisin jaloilleen.”

Hallitus tekee uusia koronapäätöksiä tiistaina ja keskiviikkona järjestettävässä kehysriihessä Kulmuni sanoi sunnuntaina, että jo tehtyjä ja luvattuja menolisäyksiä joudutaan kriisin takia pohtimaan uudelleen.

Aiemmin tänään maanantaina Andersson sanoi Kansan Uutisten haastattelussa , että hallitus pitää kiinni oppivelvollisuuden pidentämisestä ja maksuttoman toiseen asteen toteuttamisesta.

Anderssonin laajempi haastattelu julkaistaan Kansan Uutisten verkkolehdessä tiistaiaamuna.