Jarmo Lintunen

Olen valmistelemassa kokonaisesitystä vuoden 1918 sisällissodan punaisen puolen muistomerkeistä. Pääosa niistä on valmistunut toisen maailmansodan jälkeen. Olen tähän mennessä saanut tiedon 314 punaisten ja yhdeksästä kaikkien sodan uhrien muistomerkistä, mutta en tiedä, miten paljon niitä kaikkiaan on.

Aloitin tutustumalla Ulla-Maija Peltosen kirjaan Muistin paikat. Vuoden 1918 sisällissodan muistamisesta ja unohtamisesta (vuodelta 2003) ja Työväenmuseo Werstaan sivustoon Punaisten muistomerkit. Sitten olen lukenut sanomalehtiä vuodesta 1918 lähtien. Työväen Arkiston ja Kansan Arkiston virkailijat ovat auttaneet löytämään aiheeseen liittyviä dokumentteja.

Monista muistomerkeistä on toki näin löytynyt tietoja, mutta monista aika vähän ja joistakin ei yhtään mitään. Siksi pyydänkin lehden lukijoiden apua. Jos tiedätte jotain mistä punaisten muistomerkistä tahansa, niin kertokaa siitä minulle.

Toivoisin tietoja esimerkiksi muistomerkin puuhaajista, suunnittelijoista, tekijöistä, pystytystilaisuudesta tai samoja tietoja nimikivien lisäämisestä.

Anna Sirola
Hornemanintie 6
95600 Ylitornio
puhelin: 016-571178
annasirola@gmail.com

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!