Elämme poikkeusoloissa, joita voisi verrata sotatilaan. Jos koskaan, nyt ovat ne kuuluisat yhteiset talkoot. Me olemme kaikki vastuussa siitä, että kuuntelemme ja tottelemme viranomaisia. Viittaan esimerkiksi karanteenien pitämiseen, sosiaalisten kontaktien vähentämiseen ja turvaväleihin kaupassa.

Kaikilla työpaikoilla pitää ottaa koronan uhka tosissaan ja aloittaa viimeistään nyt tiivis yhteistyö työsuojeluvaltuutetun kanssa työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojaamiseksi. Työnantajanhan tulee turvata työntekijöiden terveys ja turvalliset työolot kaikissa tilanteissa, myös poikkeusoloissa. Henkilöstön edustajilta tulee sitä paitsi hyviä käytännön ideoita, miten suojata työntekijöitä ja asiakkaita.

Tuntuu, että kaikki työnantajat eivät ota koronaa lainkaan tosissaan, ja ajattelevat lyhytnäköisesti vain tämän hetken tuottoa. Vai mitä ajattelette esimerkiksi siitä, että jossain ohjeistetaan tulemaan töihin ”pikku flunssassa”, jos on altistunut koronalle, ja jopa jos perheenjäsen on sairastunut koronaan?

Mitenkäs sitten suu laitetaan, kun näitä ohjeita noudattanut työntekijä sairastuu, työkaverit laitetaan karanteeniin ja työpaikka mahdollisesti suljetaan kahdeksi viikoksi? Nyt pitää unohtaa kvartaalitalous ja katsoa pidemmälle! Pikavoittojen tavoittelu pitää unohtaa, ja yrittää yhdessä kaikin keinoin nitistää koronaepidemia.

Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt saivat salamavauhtia valmiiksi kriisiajan paketin ehdotuksista hallitukselle. Liitot siis ymmärsivät tilanteen vakavuuden. Tehdään yhdessä, ei takerruta lillukanvarsiin. Nyt aivan kaikkien tosissaan käsitettävä, mikä on tilanne ja mikä on tärkeintä.

ILMOITUS

Oma tavoitteeni: että ollaan tämän jälkeen kaikki hengissä, yritykset ovat pystyssä ja meillä on työpaikat.

Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.