Eeva Suorlahti

Vasemmiston Myllykoski: Passiivinen tupakointi ahdistaa yli 70-vuotiaita kotikaranteenissa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski on huolissaan passiivisesta tupakoinnista erityisesti koronaepidemian aikana.

Myllykoski kysyy kirjallisessa kysymyksessään, mihin toimiin hallitus ryhtyy suojellakseen kotona koronaviruspandemian aikana olevia passiiviselta tupakoinnilta.

Valtioneuvosto on toimintaohjeena velvoittanut niihin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat alttiita vakavalle koronavirusinfektiolle, pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa eli erillään muista ihmisistä. Riskiryhmiin kuuluvat muiden muassa 70 vuotta täyttäneet. Suomessa pelkästään heitä on yli 874 000.

Terveyden on mentävä tupakoinnin edelle.

Kerrostaloissa ongelma

Myllykoski toteaa, että kerrostaloissa tupakan savu voi kantautua huoneistosta toiseen. Vaikka taloyhtiöt voivat tietyin menettelyin kieltää tupakoinnin, prosessi voi olla vaikea. Tässä tilanteessa osa karanteenissa tai karanteenia vastaavissa olosuhteissa kotona olevista joutuu tupakoimaan passiivisesti tahtomattaan.

Hän arvioi, että tupakointi lisää todennäköisyyttä vakavaan koronavirusinfektioon.

– Passiivisen tupakoinnin haitat korostuvat koronaviruksen aiheuttaman kriisin aikana. Nyt pitäisi olla rohkeutta todeta, että terveyden on mentävä tupakoinnin edelle, Myllykoski sanoo.