Lehtikuva/Andrew Caballero-Reynolds

Kymmenet tutkijaryhmät eri maissa kehittävät kuumeisesti ehdokkaita koronarokotteeksi.

Pittsburghin yliopistossa kehitteillä oleva koronarokote on antanut lupaavia tuloksia eläinkokeissa. Rokote kehitti hiirillä riittävästi vasta-aineita koronaviruksen voittamiseen kahden viikon kuluttua injektiosta.

PittCoVacc-nimellä kutsutun rokotteen tutkijaryhmä hakee Yhdysvaltain viranomaisilta lupaa ihmiskokeiden aloittamiseen lähikuukausina.

Seattlessa aloitettiin ihmiskokeet toisella rokotekandidaatilla jo yli kaksi viikkoa sitten. Silti arvioidaan, että jos rokote saataisiin valmiiksi puolessatoista vuodessa, se olisi poikkeuksellisen nopea saavutus.

Rokote on sormenpään kokoisessa laastarissa, joka kiinnitetään ihoon.

Myös kymmenet muut tutkijaryhmät eri puolilla maailmaa pyrkivät kehittämään rokotteen koronaan.

Pittsburghin kokeiden tulokset ovat ensimmäiset, jotka julkaistaan vertaisarvioituina. Rokotteen tutkimustyötä ei aloitettu nollasta, vaan lähtökohtana on ollut sars- ja mers-rokotteita varten aiemmin tehty tutkimus.

ILMOITUS

PittCovVacc-rokotteessa käytetään uutta injektiomenetelmää. Rokote on sormenpään kokoisessa laastarissa, joka kiinnitetään ihoon. Laastari painaa ihoon 400 mikroneulaa, jotka on valmistettu sokerista ja rokoteaineesta.

Ryhmän mukaan menetelmä on moderni versio perinteisestä ihon naarmuttamiseen perustuvasta isorokkorokotuksesta.

Tutkimusryhmän mukaan rokotetta pystytään valmistamaan teollisessa mittakaavassa, jos se osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi. Etuna on myös se, että se säilyy huoneenlämmössä.

Pittsburghin ryhmä muistuttaa, että ihmiskokeet vievät yleensä vähintään vuoden. He arvelevat kuitenkin, että nykyinen poikkeustilanne saattaa nopeuttaa prosessia.

Australiassa ilmoitettiin torstaina eläinkokeiden aloittamisesta kahdella koronarokotteella.