Lehtikuva/Attila Kisbenedek

Kreikan ja Norjan pääministerit ovat mukana kirjeessä, jossa vaaditaan Unkarin Fideszin erottamista europuolue EPP:stä.

Kolmetoista Euroopan konservatiivien ja keskustaoikeiston EPP-puolueeseen kuuluvien puolueiden johtajaa vaati torstaina kirjeessään, että Unkarin pääministerin Viktor Orbánin puolue Fidesz on erotettava EPP:stä.

Mukana on kaksi maidensa pääministeriä, Kreikan Kyriakos Mitsotakis ja Norjan Erna Solberg.

Yksi allekirjoittajista on kokoomuksen Petteri Orpo. Suomen toisen EPP-puolueen, kristillisdemokraattien Sari Essayahin nimeä ei listassa ole.

Saksan, Ranskan ja Espanjan suuret puolueet eivät ole allekirjoittajina.

Muut allekirjoittajat ovat Joachim Coens ja Maxime Prevot Belgiasta, Ulf Kristerson (maltillinen kokoomus) ja Ebba Busch (kristillisdemokraatit) Ruotsista, Sören Pape Poulsen Tanskasta, Gabrielius Landsbergis Liettuasta, Frank Engel Luxemburgista, Miroslav Beblavý Slovakiasta, Markéta Pekarová Adamová Tshekistä ja Rutger Ploum Hollannista.

EPP (Euroopan kansanpuolue) on EU:n suurin poliittinen ryhmä.

ILMOITUS

Allekirjoittajat ilmaisevat syvän huolensa Unkarin poliittisesta kehityksestä ja kirjoittavat pelkäävänsä, että pääministeri Orbán käyttää maanantaina saamiaan lisävaltuuksia kiristääkseen edelleen hallituksen otetta kansalaisyhteiskunnasta.

Heidän mukaansa Unkarin rajoittamattomaksi ajaksi julistettu poikkeustila on selvästi vastoin liberaalin demokratian perusperiaatteita ja eurooppalaisia arvoja.

Muodollinen prosessi käynnistyy

Kirje käynnistää muodollisen prosessin, joka voi johtaa Fideszin erottamiseen EPP:stä. Menettelyn käynnistämiseen tarvitaan vähintään seitsemän jäsenpuoluetta vähintään viidestä maasta.

Kirjeen merkitystä vähentää se, että eräät suuret jäsenpuolueet kuten Saksan kristillisdemokraatit, Espanjan PP ja Ranskan tasavaltalaiset eivät ole siinä mukana.

Kirjeen alulle panneen Ruotsin maltillisen kokoomuksen europarlamentaarikko Tomas Tobé sanoi kuitenkin Politico-verkkolehdelle, että useat Saksan kristillisdemokraatit ovat viime aikoina ”olleet kriittisiä” Orbánia kohtaan.

Fidesz on ollut jäähyllä EPP:stä viime vuoden maaliskuusta lähtien. Sen pitemmälle menevistä toimenpiteistä ei ole päästy yksimielisyyteen.

Europarlamentissa Fidesz on osallistunut koko ajan EPP:n ryhmän toimintaan. Se oli viime kesänä aktiivisesti mukana operaatiossa, jossa EPP vaihtoi ehdokkaansa EU:n komission puheenjohtajaksi, ja jonka tuloksena Ursula von der Leyen valittiin.

Jutun ingressiin korjattu klo 13.53 Kyseessä siis Norjan pääministeri, ei siis Unkarin pääministeri.