Lehtikuva/Chip Somodevilla

Koronavirus voi olla paha terveysuhka myös alle 45-vuotiaille.

Yhdysvalloissa koronaviruksen takia sairaalahoitoon joutuneista huomattava osa on suhteellisen nuoria.

Viidesosa sairaaloihin otetuista kuuluu ikäryhmään 20–44-vuotiaat. Kun otetaan lisäksi huomioon muut alle 55-vuotiaat, päästään lähes 40 prosenttiin sairaalahoitoon joutuneista.

Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n havainto poikkeaa koronapandemian alkuvaiheessa Kiinan tilanteen pohjalta tehdyistä päätelmistä, jonka mukaan koronavirus on vakava terveysuhka lähinnä iäkkäille sekä kroonisesti sairaille.

Yhdysvaltain havainto poikkeaa alkuvaiheessa Kiinan tilanteen pohjalta tehdyistä päätelmistä.

Yhdysvaltain luvut perustuvat helmikuun 12. ja maaliskuun 16. päivän välillä sairaaloihin otetuista.

Lisääntyvä tieto täsmentää

Tohtori Timothy Brewer selittää brittilehti Guardianissa tilannetta sillä, että alkuvaiheessa kiinnitettiin huomiota ennen kaikkea kuolleisuuslukuihin. Koska nuorten aikuisten joukossa oli kuolleita vähän, tästä saatettiin tehdä päätelmä, että heille ei tule yhtä helposti tartuntaa tai he eivät yleensä sairastu vakavasti koronaviruksen takia.

Tuoreempi tutkimus Kiinan Shenzhenin alueelta kertoo, että nuoremmat saavat tartuntoja samassa mitassa kuin vanhemmatkin. Brewerin mukaan eri maista on nyt saatu enemmän tietoja, ja niiden mukaan myös nuoria aikuisia joutuu koronan vuoksi melko paljon sairaalaan. Merkittävin ero on edelleen kuolleisuudessa,

Brewer toteaa myös, että Covid-19-sairaudesta toipuminen vie kauemmin kuin alkuaan arvioitiin. Sen pelätään myös jättävän pitkäaikaisia keuhkovaurioita parantuneille.