Antti Yrjönen

Perustulo ja terapiatakuu toisivat mielenrauhaa koronan keskelle.

Kansanedustaja ja eduskunnan mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan jäsen Katja Hänninen (vas.) on huolissaan koronakriisin vaikutuksista mielenterveyden häiriöihin sairastuneisiin ja niihin, jotka ovat parantumassa mielenterveysongelmasta.

Hän arvioi, että myös perusterveen ihmisen mieli voi olla nyt koetuksella, mutta mieleltään jo valmiiksi hauraat ovat erityisessä riskiryhmässä.

– THL:n riskiryhmät kattavat ne, joille korona aiheuttaa todennäköisemmin vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita. Lisäksi meidän on huolehdittava niistä, jotka ovat riskiryhmässä koronan aiheuttaman ahdistuksen ja pelon suhteen, raahelainen Hänninen toteaa.

Tilanne on kuormittava myös monelle yksin elävälle.

Poikkeusoloissa tilanne voi pahentua

Hänninen arvioi erityisesti niiden lapsiperheiden kuormittuvan, joissa arjen jaksaminen on esimerkiksi vanhemman tai lapsen mielenterveyden häiriön takia ollut muutenkin koetuksella.

Samaan aikaan päiväkodeista ja kouluista saatu ammattikasvattajien voi olla nyt lähes kokonaan katki, koska etäopetus kuormittaa myös opettajia tai yhteyttä päiväkotiin ei ole.

ILMOITUS

– Joka neljännen lapsen vanhemmalla on ollut Suomessa lapsen elinaikana mielenterveyden ongelmia, ja myös lasten oirehtiminen on yleistä, Hänninen muistuttaa.

– Myös normaalioloissa ongelmat monesti kasaantuvat ja perheet jäävät ongelmiensa kanssa liian yksin. Poikkeusoloissa tämä ilmiö pahenee, kun suurella osalla perheistä on huolta myös toimeentulosta.

Hänninen painottaa sitä, että 1990-luvun laman virheitä ei saa toistaa.

– Meidän on huolehdittava niin kriisin aikana kuin sen jälkihoidossa perheiden tuesta, mielenterveyspalveluiden saatavuudesta ja riittävästä perusturvan tasosta. Terapiatakuu ja perustulo ovat tämän kriisin seurauksena entistä ajankohtaisempia tavoitteita, hän sanoo.

Kontaktit tärkeitä

Tilanne on kuormittava myös monelle yksin elävälle, joiden läheiset ovat eristyksissä omissa kodeissaan.

Hänninen toteaakin, että kontaktilla toisiin ihmisiin on suuri merkitys mielenterveydelle, mutta nyt esimerkiksi moni vertaistukiryhmä on tauolla. Hän kiittää kuitenkin järjestöjä, jotka ovat onnistuneet kehittäneet luovasti myös ratkaisuja avun antamiseen.

– Tällä hetkellä kukaan ei osaa sanoa, minkälaiset pitkäkestoiset vaikutukset kriisillä on mielenterveyteen. Meidän päättäjien on oltava tässä valppaina ja tehtävä kaikkemme, jotta ongelmien ennaltaehkäisyn palvelut saavat riittävän rahoituksen, Hänninen sanoo.