Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomessa on nyt todettu 1 446 koronatapausta. Rajoitustoimet ovat hidastaneet epidemian leviämistä.

Suomen terveydenhoidossa ei ole vajetta henkilökunnan suojavarusteista koronavirusepidemian takia, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi keskiviikkona.

– Sairaaloissa ei tällä hetkellä ole kriittistä henkilöstö- ja tarvikevajetta.

Suomen hyvä tilanne perustuu Pekosen mukaan Huoltovarmuuskeskuksen kansainvälisestikin poikkeuksellisiin varmuusvarastoihin. Sen varastoista erilaisia suojaimia on jaettu ”mittavia määriä” ja toimitettu epidemiasta eniten kärsivän Uudenmaan lisäksi myös muualle Suomeen.

Lisähankinnat ja niiden hankintaresurssien vahvistaminen on koko ajan käynnissä. Valtio hankkii lisää suojavarusteita erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön käyttöön. Hankintoja ja hankintasopimuksia on Pekosen mukaan tehty jo miljoonilla euroilla.

Parhaillaan valtio selvittää myös kotimaisen tuotannon käynnistämistä yhteistyössä elinkeinoelämän ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

ILMOITUS

Koronatestaamista lisätään lähiaikoina huomattavasti, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Testauskapasiteetti on nyt 2 500 vuorokaudessa. Se voidaan kaksin- jopa kolminkertaistaa lähiaikoina. Myös raskaan tehohoidon paikkamäärä kaksinkertaistetaan normaaliin tilanteeseen verrattuna.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan koronapandemian globaali tilanne on 780 000 tartuntaa ja 38 000 kuollutta. Eurooppa erottuu tautipesäkkeenä siksi, että täällä testaaminen on suurinta.

Suomessa tapahtumia on todettu 1 446. Jo nyt voidaan sanoa, että rajoitukset toimivat ja taudin eteneminen on hidastunut.

– Siihen täytyy varautua, että epidemia jatkuu kuukausia, Salminen sanoi.

Tilannetta voi seurata THL:n koronakartasta. Tällä hetkellä todettujen koronatapausten huippupäivä oli 26. maaliskuuta, jolloin tartuntoja todettiin sata. Eilinen lukema oli 18.