Mikko Käkelä

Vertaistukiryhmät ovat painottuneet entisestään verkkoon ja fyysinen kohtaaminen on nyt katkolla. A-klinikka on myös huolissaan etäyhteyden eriarvoisuudesta.

A-klinikalla on panostettu etätoimintaan jo ennen koronaa. Vertaistukea ja keskusteluryhmiä on kuitenkin lisätty huomattavasti koronan myötä.

– Kyllä tämä on meillä toimenpiteitä aiheuttanut ja näkynyt. Yhteydenottojen määrät ja huoli läheisten päihteidenkäytöstä on myös näkynyt, kertoo A-klinikka Oy:n johtava ylilääkäri ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.

– Toivomme, että ihmiset kokeilisivat näitä etäpalveluita rohkeasti, sen sijaan että jättävät hakematta apua, koska kuvittelevat tämän olevan hankalaa.

Etäryhmät vaativat uudenlaista otetta niin osallistujalta kuin myös ohjaajaltakin. Verkossa puheenvuorojen jakaminen saa uuden merkityksen. Näiden lisäksi tekniset taidot korostuvat.

– Fyysisissä tapaamisissa pystyy ohjaamaan keskustelua ringissä, vaikka oikealta vasemmalle, mutta nyt tämä keskustelun kulttuuri on muuttunut täysin. Tämän lisäksi elekieltä ei voida lukea enää samoin.

ILMOITUS

Simojoen mukaan on suuri merkitys, että videokeskustelun aikana nähdään toisensa kasvot. On myös huomattu etäyhteyden toimivan toisille jopa paremmin kuin fyysisen kohtaamisen.

Halaaminen on nyt pannassa vertaisryhmissä

Huumeriippuvuuteen apua tarjoava Nimettömät Narkomaanit ry auttaa edelleen, mutta pääosin verkossa. Koronan aiheuttamat massiiviset vaikutukset yhteiskunnassa näkyvät eritoten heikoimmassa asemassa olevien ihmisten palveluiden typistymisenä.

Itsenäisistä ryhmistä koostuva vertaisryhmä on joutunut perumaan lähes kaikki ryhmätapaamisensa. Muutokset on otettu vastaan ymmärtäen.

– Meillä kohtaaminen ja haluttaessa halaaminen ovat tärkeitä asioita. Nyt kaikki fyysinen on toistaiseksi pannassa. Meille ei ole tullut negatiivista palautetta näistä muutoksista, kertovat Nimettömät Narkomaanit.

– Meillä edelleen on joitain tapaamisia, mutta ei yli kymmenen henkilön.

Nimettömien narkomaanien ryhmään on mahdollista tulla ilman diagnoosia. Kaikki, jotka kamppailevat huumeiden käytöstä johtuvista ongelmista, ovat tervetulleita.

– Meillä tapaamiset ovat aina anonyymeja ja luottamuksellisia.

Etäyhteys asettaa vaatimuksia johon kaikilla ei ole valmiuksia

Teknisten laitteiden omistaminen on edellytys etäyhteyden saamiseksi koronapandemian aikana. Internetin lisäksi tarvitaan laitteita, jotka pystyvät tarjoamaan, sekä vastaanottamaan reaaliaikaista videokuvaa.

– Kaikilla ei ole tarvittavia laitteita tai mahdollisuutta etäyhteyteen, ja se asettaa omat haasteensa riittävän tuen saamiselle. Olemme panostaneet järjestelmiin, jossa älypuhelin riittäisi. Tästä on tullut hyvää palautetta, sanoo Kaarlo Simojoki.

Asiaan on havahtunut myös Nimettömät Narkomaanit, jotka ovat aloittaneet puhelinpalaverien suunnittelun. Näin kynnystä osallistumiseen voidaan madaltaa ennestään.

– Meillä on aloitettu puhelinpalaverien suunnittelu. Lisäksi iso palvelukonferenssi on jouduttu miettimään uudelleen, ja kuinka se pystytään mahdollistamaan etänä. Tässä ollaan isojen muutosten äärellä, kiteyttää Nimettömät narkomaanit.

Juttua korjattu 2.4. klo 9.10. Ryhmän nimi on Nimettömät Narkomaanit, ei Anonyymit Narkomaanit kuten jutussa virheellisesti väitettiin.