Lehtikuva/Vesa Moilanen

Lapsille suunnattuja koronapuhelimia ei ole.

Pandemian seurauksena useat tahot ovat perustaneet niin sanottuja koronapuhelimia, joiden numeroon soittamalla saa tietoa koronaviruksesta. Aikuiset käyttävät tietopalveluja runsaasti, mutta Lastensuojelun keskusliitossa osallisuuskoordinaattorina työskentelevän Mari Väistön mukaan suoranaisia lapsille ja nuorille suunnattuja tietokanavia ei ole tällä hetkellä tiedossa.

– Eri tahot ovat kuitenkin huomanneet, että ajankohtainen tilanne puhututtaa lapsia ja nuoria. He ovat yrittäneet vastata siihen omalla toiminnallaan.

– Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten chat on sellainen palvelu, jossa nuoret itse esittävät kysymyksiä.

Tubettaja tarkoittaa sosiaalisen median alusta YouTubeen videoita tekevää henkilöä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi myös soittaa, mikäli haluaa keskustella koronaviruksesta tai muista mieltä painavista asioista.

Väistö kertoo, että lisääntyneet yhteydenotot on huomattu erityisesti nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa. Koronatilanne vaikuttaa nuoriin.

ILMOITUS

– Eniten lapset ja nuoret kaipaavat tahoa, jonka kanssa voi keskustella ihan yleiselläkin tasolla. Sellaista, jossa heillä on mahdollisuus tuoda omat huolensa ilmi ja saada niihin tukea aikuisilta.

Vaikuttajat mukaan tiedottamiseen

Väistö kertoo, että valtioneuvosto on pyytänyt erilaisia tahoja osallistumaan koronaviruksesta tiedottamiseen. Tietoa pyritään suuntaamaan lapsille muun muassa lasten uutisten tai sosiaalisen median vaikuttajien kautta.

– Viestintäkanavien olisi hyvä olla sellaisia, joita lapset ja nuoret käyttävät muutenkin aktiivisesti. Toivottavasti monet vaikuttajat osallistuvat tiedottamiseen. Esimerkiksi tunnettu tubettaja Roni Back lähti mukaan ihan omatoimisesti.

– Back pyysi asiantuntijoita mukaan ja saikin tukea sekä valtioneuvostosta että Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Hän hyödyntää omia viestintäkanaviaan tavoittaakseen lapsia ja nuoria koronasta tiedottamiseen.

Sosiaalisen median alusta YouTubessa vaikuttavalla Roni Backilla on yli 500 000 tilaajaa. Instagramissa seuraajia on lähes 270 000. Monet lapset ja nuoret seuraavat Backia.

Väistö toteaa, että ilmassa on myös laajempaa pohdintaa lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

– Ainakin nuoret ovat tällä hetkellä aika paljon itsekseen. He kaipaavat keskusteluapua, tukea sekä tietoa. Tieto on oleellisen tärkeää. Lapsille ja nuorille tulee tiedottaa ikätasonsa mukaisesti.