Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Liitto toivoo Ylen järjestävän virallisena lakkiaispäivänä television ja somen kautta juhlalähetyksen.

Poikkeusolot Suomessa jatkuvat ainakin toukokuun puoliväliin ja koulut pysyvät kiinni ehkä koko loppukevään, hallitus tiedotti maanantaina. Opetusministeri Li Anderssonin mukaan on vielä liian aikaista ottaa kantaa kevään ylioppilasjuhliin.

Lukiolaisten Liitto vaatii, että kevään ylioppilasjuhlapäivää ei peruta, vaan se siirretään valtakunnallisesti yhdelle ja samalle päivälle esimerkiksi alkusyksyyn. Ylioppilasjuhlat ovat yksi nuorten elämän suurimmista hetkistä, lukion tärkeimmistä perinteistä ja palkinto rankasta opiskelu-urakasta. Jokaisella on oltava mahdollisuus ainutlaatuiseen juhlahetkeen.

– Tämän kevään abit ovat valmistumassa ylioppilaaksi valtavien paineiden alla kirjoituksien siirryttyä, korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistuessa ja koko tilanteen ollessa epävarma. Kevään ylioppilailla on yhtä lailla kuin aiempina vuosina oltava mahdollisuus jättää jäähyväiset koulutaipaleelleen ja lukioyhteisölleen yhteisessä juhlahetkessä, sanoo Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski.

Liiton mukaan koulutuksen järjestäjien tulee sopia yhteisestä juhlapäivästä hyvässä yhteistyössä lukiolaisten itsensä kanssa.

Valmistuminen ei kuitenkaan juhlapäivän siirtymisen myötä myöhästyisi, vaan todistukset on silti jaettava ajallaan. Siksi Lukiolaisten Liitto ehdottaa, että virallisena lakkiaispäivänä 30.5. Yle järjestäisi television ja somen kautta ylioppilasjuhlalähetyksen, jonka aikana jokainen voisi nostaa maljan uusille ylioppilaille.

– Virtuaalinen juhlahetki olisi kaunis tapa muistaa ylioppilaita ennen kuin oikeita juhlia päästään viettämään. Tärkeintä on, että jokainen ylioppilas saa ansaitsemansa juhlapäivän, sanoo Nivukoski.