Lehtikuva/Emmi Korhonen

”Tämä on yleisen moraalin ja hyväksynnän kannalta tärkeä asia.”

Eduskunta hyväksyy tänään useita muutoksia työmarkkinakäytäntöihin koronakriisin takia. Työntekijän lomautusta edeltävä lomautusilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen, lomautusta koskevat yt-neuvottelut myös viiteen päivään ja lomautettujen työntekijöiden karenssi poistuu.

Lait ovat määräaikaisia ja voimassa kesäkuun loppuun asti.

– Ollaan yhdessä pyritty löytämään toimenpiteitä, jotka auttavat yrityksiä, yrittäjiä ja myös työntekijöitä, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi lakipaketin toisessa käsittelyssä maanantaina.

Uusilla laeilla pyritään turvaamaan terveiden yritysten toiminta kriisin yli.

– On äärimmäisen tärkeää, että pieniä yrittäjiä tuetaan. Ilman että yritystoimintaa tarvitsee lakkauttaa pääsee nyt ensimmäistä kertaa työttömyysturvan piiriin. Myös itsensä työllistäjät on ensimmäistä kertaa huomioitu politiikan tekemisessä, Arhinmäki jatkoi.

ILMOITUS

Hänen mukaansa on kuitenkin kaksi asiaa, jotka lyövät kiilaa yhteiseen ponnistukseen.

– Ensinnäkin pitäisi huolehtia, että nyt tuettavat yritykset, jotka saavat esimerkiksi mahdollisuuden lomauttaa tässä vaikeassa tilanteessa, eivät samaan aikaa jaa osinkoja.

Paljon pahennusta on herättänyt joensuulaisen sanomalehti Karjalaisen kustantaja PunaMusta, joka samaan aikaan jakaa kolmen miljoonan euron osingot ja lomauttaa 650 työntekijänsä kolmeksi kuukaudeksi.

– Jos halutaan, että kamppaillaan yhdessä, niin ei voi olla, että yhtä aikaa jaetaan osinkoja ja lomautetaan tai irtisanotaan ihmisiä, Arhinmäki vetosi.

– Pitää huolehtia siitä, että niille yrityksille, jotka eivät kanna yhteiskuntavastuuta tässä tilanteessa, ei anneta tukea. Tämä on yleisen moraalin ja hyväksynnän kannalta tärkeä asia.

Toiseksi Arhinmäki nosti esiin, että monilla yrittäjillä tulot ovat täysin pysähtyneet, mutta menot eivät, koska vuokrat on maksettava.

– Ei voi olla niin, että on yksi joukko, vuokranantajat, joka hyötyy suoraan tästä tuesta. Yhteiskunnan yrittäjille antama tuki valuu suoraan vuokranantajille.

Muun muassa valtion Senaatti-kiinteistöt, Helsingin kaupunki ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ovat kertoneet vuokrahelpotuksista määräajaksi. Arhinmäen mukaan myös ulkomaalaisten pääomasijoittajien ja pörssiyhtiöiden on tultava yrittäjiä vastaan.