Lehtikuva/Vesa Moilanen

Helsingin seudulla päästöt ovat laskeneet vilkasliikenteisillä kaduilla ja katukuiluissa 30–50 prosenttia.

Koronapandemian vuoksi tehdyt rajoitustoimenpiteet ovat parantaneet ilmanlaatua suurissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa ja Kiinaa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Sen mukaan poikkeustilan astuttua voimaan typpidioksidipitoisuudet ovat laskeneet Suomen kaupungeissa noin 40 prosenttia. Typpidioksidia on runsaasti autojen pakokaasuissa.

Helsingin seudulla pitoisuudet ovat laskeneet vilkasliikenteisillä kaduilla 30–50 prosenttia. Tiedot perustuvat Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittausasemien tuloksiin.

– Päästöjen lisäksi myös sääolot vaikuttavat ilmanlaatuun, joten ilmanlaatuvaikutusten arviot tarkentuvat kun vähäpäästöinen tilanne jatkuu, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi HSY:stä tiedotteessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmanlaatu voi entisestään parantua Helsingin seudulla, kun Uusimaa eristettiin.

ILMOITUS

Vastaavanlainen typpidioksidipitoisuuksien lasku on todettu aiemmin satelliittihavainnoilla muun muassa Kiinassa ja Pohjois-Italiassa. Viime viikolla Euroopan ympäristökeskus (EEA) julkisti maan pinnalla tehtyihin mittauksiin perustuvan yhteenvedon eräiden Euroopan kaupunkien ilmanlaadun paranemisesta. Esimerkiksi Bergamossa, Pohjois-Italiassa typpidioksidipitoisuus oli 16.–22. maaliskuuta 47 prosenttia matalampi kuin samalla viikolla vuonna 2019. Milanossa vastaava ero oli 21 prosenttia.

Suomessa ilmanlaatu on parempi, ja typpidioksidin pitoisuudet ovat selvästi matalampia kuin Euroopan suurkaupungeissa, Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Satoja ennen aikaisia kuolemia vuodessa

Viime viikolla voimakkaat tuulet nostattivat talven aikana kertynyttä katupölyä ilmaan heikentäen ilmanlaatua. Katujen puhdistus on aloitettu tänä vuonna aikaisin ja on käynnissä suuressa osassa maata.

Katupöly on pääasiassa autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Erityisesti nastarenkaat rouhivat ilmaan hiukkasia.

Typpidioksidi aiheuttaa Suomessa noin 240 ihmisen ennenaikaisen kuoleman, todetaan vuonna 2018 valmistuneessa tutkimuksessa. Katupölyn pienhiukkaset puolestaan aiheuttavat noin 57 ennenaikaista kuolemaa, viime vuonna valmistuneessa tutkimuksessa todetaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!