Lehtikuva/Emmi Korhonen

Suomen Yrittäjien yrittäjägallupin mukaan 73 prosenttia yrityksistä on ongelmissa koronan takia jo kriisin ensimetreillä.

Yrittäjägallupin tiedot on kerätty 18.–24.maaliskuuta. Niissä ei siis näy vielä ravintoloiden ja kahviloiden sulkeminen eikä päätös Uudenmaan eristämisestä.

Vaikka kriisi on vasta puhjennut, jo 35 prosenttia työnantajavastaajista kertoo joutuneensa aloittamaan työntekijöiden lomautukset. Tämä tarkoittaa noin 35 000 työnantajayritystä. Eniten on lomautettu kaupan alalla ja toiseksi eniten teollisuudessa.

– Arvioimme, että lomautusten piirissä on nopeasti yli 300 000 työntekijää. Se on valtava haaste työttömyyskassoille, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM seuraa lomautustilannetta päivittäin. Sen torstaisen päivityksen mukaan yt-neuvottelujen piirissä oli 26.3 mennessä noin 240 000 työntekijää 2500 yrityksessä.

Yrittäjägallupin mukaan maksuvaikeuksiin on koronan takia joutunut 23 prosenttia yrityksistä.

ILMOITUS

Kantar TNS toteuttamaan kyselyyn vastasi 1183 yrittäjää.

Eniten ongelmia oli yli 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Toimialoista selvästi eniten kärsii kauppa (85 prosenttia). Vähiten kärsii rakentaminen (55 prosenttia), mutta sielläkin yli puolet on kohdannut ongelmia koronan vuoksi.

Myynti vähentynyt selvästi yli puolella yrityksistä

Jopa 27 prosenttia yrityksistä vastasi, että myynti on vähentynyt koronan takia yli 50 prosenttia. Kahdeksalla prosentilla myynti on pysähtynyt kokonaan. 13 prosentilla vastaajista myynti on laskenut 30–50 prosenttia.

Kaupassa myynti on laskenut lähes 80 prosentilla.

– Kaupassa lähes 40 prosenttia on menettänyt yli puolet myynnistään, Pentikäinen avaa tuloksia.

Lisää tukitoimia tarvitaan edelleen

Pentikäinen kiitteli eduskunnan päätöstä nostaa yritysten suorat tuet miljardiin, mutta se riittää hänen mukaansa vain alkuun.

– Lisätuen tarve on ilmeinen, kun kriisi pitkittyy.

Suomen Yrittäjät kiirehtii myös yritysten lainoitusta.

– Valtiovalta takaa, pankit jakaa -periaate pitää saada toimimaan. Samalla pitää muistaa, että monelle yritykselle ja yrittäjälle lisävelka ei ole järkevä vaihtoehto. Kun näkymät ovat epävarmat, velkavankeus on vaaran tie, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen esittää, että hallitus toteuttaa seuraavaksi laajalti vaikuttavia ja helposti jaettavia suoria tukia. Yrittäjät esittää työnantajatukea (valtio hoitaa 3 kk työnantajien sosiaaliturvamaksut) ja yrittäjätukea (valtio hoitaa 6 kk yrittäjien eläkemaksut).

– Myös yrittäjän työttömyysturvan nopea edistäminen on välttämätöntä, hän sanoo.

Suomen Yrittäjien mukaan tarvitaan muitakin toimia: Yritysten verojen palautus hakemuksesta, kotitalousvähennyksen laajennus, Finnveran sääntöjen muokkaaminen, starttirahajaksojen pidentäminen, vuokrien alentaminen ja julkisten hankintojen aikaistaminen.