Lehtikuva/Jussi Nukari

Punavihreä hallitus on toiminut sitkeästi ja pitkäjänteisesti dramaattisesti muuttuvassa tilanteessa. Hallitus on lunastanut luottamuksensa kansalaisten silmissä, vaikka se lähti takamatkalta hallituskriisin jälkeen. Se heitettiin keskelle globaalia kriisiä.

Koronapandemia osoittaa kouriintuntuvasti, miten maailma on yhtä kylää. Keskinäisriippuvuus on valtava ja se koskettaa jokaista ihmistä, ei vain valtioita.

Suomessa koronaepidemian patoaminen ja jarruttaminen ovat päätöksenteon keskiössä. Lähikontaktien vähentäminen loiventaa tartuntoja ja luo uskoa terveydenhuollon kantokykyyn. Akuutti hoito halutaan taata kaikille sitä tarvitseville olipa kyse koronasta tai muusta vaativasta sairaudesta.

Poikkeuksellisten päätösten kyseenalaistamista ei voi tehdä kevyin perustein.

Poliittiset päättäjät tekivät ihmisten perusoikeuksien kannalta kovimman mahdollisen päätöksen ottamalla valmiuslain mahdollistamat keinot käyttöönsä. Eduskunta hyväksyi valmiuslain keinot soraäänittä. Myös oppositio tuki hallituksen esityksiä.

Poikkeusoloista on tulossa uutta normaalia koronavirusepidemian ajaksi. Poikkeustilan loppumisesta ei ole kenelläkään tietoa. Epidemian kestosta, syvyydestä ja laajuudesta on erilaisia skenaarioita. Näyttää siltä, että kesä otetaan vastaan poikkeusoloissa.

ILMOITUS

Koronaepidemia ja sen seuraukset ovat edenneet dramaattisen nopeasti eikä kansalaiskeskustelulle ole jäänyt aikaa. Yksittäisten ihmisten liikkumista ja kokoontumista rajoittavat päätökset hämmentävät ja suututtavatkin.

Oman vapauden rajoittaminen on osalle ihmisistä erittäin ahdistavaa. Osa hyväkuntoisista ja perusterveistä ikäihmisistä on kokenut rajoitukset ikäsyrjintänä. Epidemiakokemukset ympäri maailmaa ovat kuitenkin osoittaneet korkean iän olevan riski.

Poikkeustilanne saattaa vaarantaa perusoikeuksien toteutumisen. Poliitikot ovat joutuneet punnitsemaan, miten ihmisten terveys ja elämä säilytetään tehokkaimmin. Kriisin jälkeen on syytä arvioida poikkeusolojen tarvetta ja toimivuutta.

Kyse on poikkeuksellisesta tilanteesta, ja poikkeuksellisten päätösten kyseenalaistamista ei voi tehdä kevyin perustein.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.