Lehtikuva/Noel Celis

Tilanne on nyt hyvä, mutta saattaa heiketä parin kuukauden sisällä. Hamstraaminen pahentaa ongelmia.

Kylvöt ovat sujuneet hyvin ja satonäkymät ovat hyvät, mutta koronakriisi voi silti aiheuttaa globaalin pulan ruuasta, varoittaa YK:n elintarvikejärjestö FAO:n pääekonomisti Maximo Torero. Siihen on kaksi pääsyytä: pula maataloustyöntekijöistä sekä eri maiden asettamat vientikiellot ja muut protektionistiset toimet.

Myös Suomessa MTK ja Teollisuusliitto varoittivat keskiviikkona, työvoimapula uhkaa vaikeuttaa maatalouden kausitöitä.

Toreron mukaan nyt ei ole oikea hetki sille, että maat asettavat elintarvikkeille tulleja tai rajoittavat niiden vientiä. Monissa maissa rajoituksille on kuitenkin kova poliittinen paine, jotta ruuan saatavuus omassa maassa voitaisiin turvata.

Erityisen haitallista on tuoretuotteiden hamstraaminen.

Esimerkiksi Kazakstanissa on rajoitettu vehnäjauhon, tattarin sekä sipuleiden, porkkanoiden ja perunoiden vientiä. Kazakstan on maailman suurimpia vehnänviejiä. Kaikkein suurin vehnänviejä Venäjä saattaa asettaa rajoituksia, eikä Donald Trumpin kauppapoliittisia aikeita pysty kukaan ennustamaan.

Maailman kolmanneksi suurin riisinviejä Vietnam on toistaiseksi keskeyttänyt vientisopimukset.

ILMOITUS

Suomalaisprofessori: Ei suurta huolta

Vaikka ruuan saatavuus on edelleen hyvä useimmissa maissa, voi ongelmia Toreron mukaan tulla jo lähiviikkojen aikana. Tilanne saattaa pahentua parin kuukauden sisällä, kun hedelmien ja vihannesten satokausi alkaa. Ne ovat nopeasti pilaantuvaa tavaraa, niiden poimintaan tarvitaan kokeneita työntekijöitä, ja työntekijöitä tarvitaan paljon.

Niukkuus aiheuttaa todennäköisesti ruuan hintojen nousemista.

Vaikka tärkeintä on Toreron mukaan se, että valtiot varmistavat ruuan tuotantoketjujen toimivuuden, myös yksityiset ihmiset voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa. Hamstraaminen pahentaa tilannetta. Erityisen haitallista on tuoretuotteiden hamstraaminen, koska ne voivat sitten ehtiä pilaantua ennen syömistä.

Luonnonvarakeskuksen professori Jyrki Niemi toppuuttelee huolia ruokapulasta blogissaan Maaseudun Tulevaisuudessa. Niemen mukaan koronaviruksen leviämistä ei pidetä tässä vaiheessa isona uhkana maailman ruokaturvalle.

Niemen mukaan ei ole merkkejä siitä, että koronavirus olisi aiheuttanut ruokapulaa tai merkittäviä hinnankorotuksia tautialueilla. Jopa Kiinassa elintarvikkeiden saatavuus on ollut yleisesti ottaen riittävä.

Niemi toteaa, että maailmanlaajuisesti tärkeiden viljelykasvien kuten maissin, riisin ja vehnän globaalit varastot riittävät vastaamaan kysynnän kasvuun.

Paljon riippuu Niemen mukaan kuitenkin siitä, kuinka kauan koronasta aiheutuvat poikkeuksellinen tilanne jatkuu.