Lehtikuva/Jussi Nukari

Lääkkeitä hamstrataan ja yli seitsemänkymppiset käyvät apteekissa vastoin ohjeistuksia.

Apteekit organisoivat ympäri maata toimintaansa uudelleen mahdollistaakseen ikäihmisten, riskiryhmien ja flunssaoireisten kotona pysymisen. Apteekkariliitosta vedotaan, että flunssaoireisten, yli 70-vuotiaiden, riskiryhmiin kuuluvien ja karanteenissa olevien terveiden ei pitäisi tulla apteekkiin.

Viranomaisten ohjeista huolimatta apteekeissa on asioinut edelleen runsaasti yli 70-vuotiaita. Heidän tulisi käyttää läheistä tai omaista asioimaan puolestaan tai asioimaan kotimaisessa verkkoapteekissa.

Liitto muistuttaa, että kunnat, seurakunnat ja muut vapaaehtoiset tarjoavat asiointiapua. Lääkkeiden tilaaminen puhelimitse on koronapandemian ajan mahdollista.

Apteekkien verkkoasioinnin määrä on kasvanut tuntuvasti.

Sosiaali- ja terveysministeriö on määrännyt, että apteekit saavat toimittaa reseptilääkkeitä korkeintaan kolmen kuukauden tarpeiksi. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on vedonnut useaan otteeseen, ettei lääkkeitä hamstrattaisi.

Apteekkien kipu- ja kuumelääkeostot ovat merkittävästi lisääntyneet koronavirusepidemian aikana lääkkeiden hamstraamisen johdosta.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!