Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Tulevat kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset ovat eduskunnan käsissä. Päätökset ovat vielä monen lukon takana.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kaikista eduskuntaryhmistä löytyy tahtoa päättää sosiaalisten kokoontumisten ja liikkumisen lisärajoituksista. Eduskuntapuolueiden johtajat mukaan lukien oppositiopuolueiden johtajat olivat koolla tänään Säätytalolla.

Säätytalolta eduskuntaan lähtenyt Marin kertoi Säätytalon portailla tiedotusvälineille uusien liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten olevan hallituksen pöydällä. Ravintoloita, kuppiloita ja muita sosiaalisia kokoontumispaikkoja aiotaan sulkea.

Sulkeminen edellyttää uutta lainsäädäntöä, sillä nykylainsäädäntö ei mahdollista ravintoloiden ja muiden vastaavien paikkojen sulkemista. Eilen oíkeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) muistutti, ettei hallitus ei voi tehdä valmiuslain puitteissa mitään, mikä ei ole aivan välttämätöntä.

Nykylainsäädäntö ei mahdollista ravintoloiden ja muiden vastaavien paikkojen sulkemista.

– Kaiken mitä hallitus tekee, on perustuttava voimassa oleviin lakeihin ja myös asiantuntijoita on kuultava, sanoi Henriksson Ylelle.

Uudenmaan eristämiseen tarve ja perusteet

ILMOITUS

Hallitus esittää myös uusia liikkumisrajoituksia. Marinin mukaan Uudenmaan alueen eristämiseen on sekä tarve että perusteet.

Paine Uudenmaan eristämiseen on kasvanut voimakkaasti viime viikonvaihteesta saakka matkailijoiden rynnistettyä Lapin alueelle tuolloin sankoin joukoin. Marin sanoi jo viime lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että Uudenmaan liikkumisrajoitukset ovat mahdollisia.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on viestinyt viikon varrella liikkumisrajoitusten olevan mahdollisia. Tänään Ohisalo viestitti, että päätökset tehdään terveydenhuollon asiantuntijoiden selkeiden ohjeiden perusteella.

Ratkaisut eivät ole helppoja

Tästä kertoo se, että hallituksen johtavat ministerit neuvottelivat eilen maanantaina Kesärannassa lähes puoleen yöhön asti. Hallitus jatkaa neuvotteluja vielä tänään valmistellen esityksiä eduskunnalle.

Eduskunnassa hallituksen esitykset käsitellään myös valiokunnissa mukaan lukien perustuslakivaliokunta. Rajoitukset saanevat eduskunnassa varauksettoman tuen, sillä tänään oppositiojohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Jussi Halla-aho (ps.) antoivat tukensa kovimmille keinoille.