Lehtikuva/Markku Ulander

Kommentti: Kunnissa toivotaan hallitukselta pikaista viestiä horjuvan taloutensa tueksi.

Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori ennakoi kuntien ajautuvan massiiviseen kriisiin. Kunnissa odotettiin kuntaministeri Sirpa Paaterolta (sd.) mittavaa pakettia kunnille tänään tiedotustilaisuudessa.

Odotukset taloustuesta olivat yritysten pelastusoperaation tasolla. Hallitus julkisti viime perjantaina mittavan paketin yrityksille. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) lupasi, ettei yhtään yritystä päästetä konkurssiin.

Kuntaliiton kokoomustaustainen toimitusjohtaja Minna Karhunen kiitteli Ylen erikoislähetyksessä tänään hallituksen yritystukipakettia, mutta oli pettynyt kuntien tukemiseen. Yritystukipaketti tuo hyvää kunnillekin. Lomautusten ja irtisanomisten vähentyessä tukipaketin ansiosta kuntien verotulotkin pysyvät jossain määrin kuosissa.

Talouspaineet ovat olleet massiivisia suurimmassa osassa kuntia jo ennen koronaepidemiaa.

Paatero viestitti, että koronan vaikutuksia kuntien talouteen selvitetään kokonaisuutena. Tämäkin selvitys tulee hallituksen huhtikuun kehysriiheen. Hallitus on luvannut tuoda sinne arvion myös koronaviruksen vaikutuksista valtiontalouteen.

Kiireettömän hoidon siirtäminen ei säästä

ILMOITUS

Sekä kuntaministeri Paatero että Kuntaliiton ykköspomo Karhunen viestivät koronaviruksen vaikutusten ennakoinnin kuntien talouteen olevan vaikeaa, jopa mahdotonta. Kenelläkään ei ole kristallispalloa, joka kertoisi kriisin pituuden ja syvyyden.

Koronasta kunnille aiheutuvien kustannusten on laskettu olevan 400 miljoonan ja 1,5 miljardin välillä. Etenkin perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta aiheutuvat lisäkustannukset voivat olla myös aivan jollain muulla tasolla kriisin syvyydestä riippuen.

– Kiireettömän hoidon siirto ei vähennä, vaan siirtää kuluja, muistutti Paatero.

Samalla hän muistutti kuntien työntekijöiden pitävän nyt tätä yhteiskuntaa pitkälti pystyssä.

Paatero toisti tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) vetoomuksen, etteivät kunnat lomauttaisi eivätkä irtisanoisi työntekijöitään. Yli kahdessakymmenessä kunnassa on käyty yt-neuvotteluja jo ennen koronavirusepidemiaa. Karhusen mukaan paineet lomautuksiin ja irtisanomisiin eivät helpottuneet tänään Paateron tiedotustilaisuuden annilla.

Korona tuli kunnille puskista

Sekä hallitus että Kuntaliitto korostavat myös, että kunnat ovat hyvin eri asemassa. Samansuuntainen viesti on tullut myös Vapaavuorelta, joka korosti kriisin osuvan ensimmäiseksi suurimpiin kaupunkeihin. Ne toipuvat myös muita nopeammin.

Talous nikottelee suurissa kaupungeissa, kuten pienemmissäkin kunnissa, lukuun ottamatta Helsinkiä, joka teki viime vuonna lähes 380 miljoonan plussatuloksen.

Kuntaliiton hallituksen jäsen Martti Korhonen (vas.) arvioi taannoin kuntien heikentyvää taloustilannetta Kansan Uutisille, että talouden, ikääntymisen ja muuttoliikkeen rinnalle kunnissa on noussut vahvasti uutena asiana ilmasto- ja ympäristökysymys. Nyt kuntatalouden rekeen tulevat lisäksi koronaviruksen kustannukset.

Kuntapyykkiä pestään vielä kauan

Hallitus valmistelisi normaalitilanteessa – siis jos koronaepidemiaa ei olisi – vauhdilla sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta. Nyt tämä ikuisuushanke väistämättä siirtyy tulevaisuuteen. Hallituksen kaikki voimat on keskitetty koronaepidemian selättämiseen.

Talouspaineet ovat olleet massiivisia suurimmassa osassa kuntia jo ennen koronaepidemiaa. Sote-uudistusta Sipilän hallituksen aikana kuusikkokuntien kärjessä vastustanut Vapaavuori näyttää kaivavan jo asemia hallituksen vastaista hyökkäystä.

Paatero viestitti, että osa verotuloista jää kunnilta saamatta, mutta verotulojen voi olettaa tulevaisuudessa palaavan. Tähän saattaa olla vielä pitkä matka.