Jarno Mela

Sosiaali- ja terveysministeri muistuttaa siitä, että hallituksen antamat ohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi pitää ottaa vakavasti.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) muistuttaa siitä, että hallituksen antamat ohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi pitää ottaa vakavasti.

– On ollut hämmentävää seurata ihmisten käyttäytymistä, Pekonen sanoo.

– Esimerkiksi perjantaina koiralenkillä ohitin pizzerian, joka oli täynnä ihmisiä. Mietin, että menenkö koirieni kanssa huutamaan, että hajaantukaa! En kuitenkaan mennyt.

Kaikki ovat tosi kovilla ja toivon armollisuutta kaikille.

Pekonen painottaa sitä, että nyt pitää ajatella muitakin kuin itseä, jotta terveydenhuolto pystyy hoitamaan ne, jotka tarvitsevat tehohoitoa.

– Ei pidä ajatella, että kun en itse kuulu riskiryhmään, voin hillua kaupungilla. Kuka tahansa voivat toimia taudin tartuttajana.

ILMOITUS

Maanantaina hallituksen piiristä on yhä painokkaammin väläytelty sitä mahdollisuutta, että liikkumista rajoitettaisiin entisestään. Hallitus tarkastelee, millaisiin toimiin on mahdollista ryhtyä. Kansalaisten piiristä tulee vaatimuksia esimerkiksi baarien sulkemisesta ja Uudenmaan eristämisestä.

– Tuntuu oudolta, että ohjeita ei oteta vakavasti, kun näemme koko ajan maailmalta, että tämä on vakava tauti, johon voi kuolla. Kaikilla ohjeilla on perustelunsa.

Testaaminen ei ole yksinkertaista

Vaikka ohjeita ei haluta noudattaa, koronavirus-testejä pitäisi kansalaisten mielestä ottaa enemmän.

– Testauskapasiteettia nostetaan tällä viikolla entisestään, Pekonen sanoo. Nyt pyritään 2 300 testiin päivässä.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että testaaminen ei ole yksinkertaista ja siksi täytyy miettiä, milloin siitä on todella saatavissa hyöty. Siihen menee paljon hoitohenkilökunnan aikaa, se vaatii paljon resursseja ja suojavälineitä.

– Pyrimme yhä katkaisemaan tartuntaketjuja ja siksi on tärkeää, että löydämme koronavirustapauksia, jotta tartunnan saaneet ihmiset tietävät pysyä kotona. Se on erityisen tärkeää sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskenteleville, jotka kohtaavat paljon ihmisiä.

Pekonen huomauttaa, että suojavarusteet eivät ole vielä loppu, vaikka sosiaalisessa mediassa toisenlaisen kuvan saattaa saada.

– Meillä on yhä suojavälineiden varmuusvarastot ja harkitsemme, milloin on se hetki, jolloin niistä pitää ruveta jakamaan suojavarusteita sairaanhoitopiireihin.

Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) sanoi viime torstaina Ylen A-talkissa, että jo tuolloin sairaaloissa olisi pesty kertakäyttöisiä välineitä.

– Minulla ei tästä faktaa mutta yritän tätäkin selvittää. Paljon tulee informaatiota, jonka todenperäisyydestä en ole ihan varma, Pekonen sanoo.

Lyhyillä yöunilla

Viikonvaihteessa ministerit pitivät vapaapäivän ensimmäisen kertaan moneen viikkoon. Sitä kommentoitiin sanomalla, että poikkeustilan aikana ministereiden ei pidä lomailla.

– Ei meillä kenelläkään ole aikaa viettää lomaa enkä usko, että kukaan meistä, joka viikonloppuna on vähän hengähtänyt, on voinut siirtää tämän tilanteen ajatuksistaan, Pekonen arvioi.

– Hallitus on lisäksi käynyt keskusteluja asiasta jatkuvasti.

Pekosen työpäivät ovat venyneet aamuyöhön.

– Korona on tullut uniin, mutta en voi sanoa, että olisin menettänyt sen vuoksi yöuneni. Pikemminkin on ollut niin paljon töitä, että aika lyhyeksi ovat yöunet jääneet.

Hän muistuttaa kuitenkin siitä, että ministerienkin pitää nukkua univelkojaan pois ja yrittää hetkeksi kääntää ajatuksensakin muualle.

– Ei ole Suomen eikä suomalaisten etu, että päättäjät rupeavat yksi kerrallaan tippumaan kun ovat niin uupuneita.

Hän viittaa Alankomaiden terveysministeriin, joka pyörtyi kesken koronavirustilannetta käsitelleen parlamentin istunnon ja erosi sen jälkeen tehtävästään.

– Kaikki ovat tosi kovilla ja toivon armollisuutta kaikille.

Tätä hän toivoo erityisesti terveydenhuoltohenkilöstölle.

– Pitää antaa kiitosta terveydenhuollon ammattilaisille välinehuoltajista ja laitoshuoltajista lähtien. He tuskin viettävät viikonloppuja. He tekevät töitä kovan paineen alla ja vielä tietoisina siitä, että voivat itse sairastua ja sairastuttaa perheenjäsenet.

– Samoin monelle muulle ammattiryhmälle, kuten kaupan kassoille ja apteekkihenkilöstölle, jotka myös tekevät työtään paineen alla.