Lehtikuva/Isaac Lawrence

Hongkongista on tullut esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun rajoituksia lähdetään purkamaan liian aikaisin.

Hongkong on palannut tiukempiin rajoituksiin, kun kaupungissa on alkanut koronavirustartuntojen toinen aalto. Virkamiehet ovat maanantaista lähtien siirtyneet jälleen etätöihin, kertoo nettilehti Asia Times.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam sanoi jo lauantaina, että tilanne on jälleen muuttumassa kriittiseksi. Hänen mukaansa syynä on se, että monet hongkongilaiset ovat nyt palanneet kotiinsa maista, joissa pandemia raivoaa.

Hallinto aikoo myös kieltää alkoholin myynnin baareissa ja ravintoloissa. Kieltoa ei kuitenkaan voi määrätä asetuksella, vaan se vaatii lainmuutoksen. Kieltohankkeen takana on Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamin mukaan se, että ”ihmiset menevät juovuksissa lähelle toisiaan”.

Koulujen avaaminen siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen ja virkamiehet määrättiin takaisin etätöihin.

Rajoitukset palautettiin

Palaajia tuli loppuviikolla noin 600 ihmisen päivävauhtia. Kaksi kolmasosaa heistä tuli Taiwanista tai Macaosta, josta tulevilla ei ole ollut 14 päivän pakollista kotikaranteenia.

Lentoteitse Hongkongiin saapuvia on testattu perjantaista lähtien, mikäli heillä on oireita. Sunnuntaina määräystä laajennettiin myös niihin tulijoihin, joilla ei ole oireita.

ILMOITUS

Maanantaina kiellettiin kaikkia muita paitsi Hongkongin hallintoalueen asukkaita saapumasta sinne.

Suurin osa kaupungin virkamiehistä määrättiin ensimmäistä kertaa etätöihin tammikuun 29. päivänä. Suurin osa rajoituksista purettiin maaliskuun 2. päivänä, kun epidemiatilanne Hongkongissa helpotti.

Maanantaista lähtien ovat julkiset kirjastot, museot ja urheilutilat jälleen suljettuja.

Koulut oli määrä avata uudelleen huhtikuun 20. päivänä, mutta tämä on nyt peruutettu, eikä uutta avaamisaikaa ole päätetty.

Metrot täyttyivät taas

Vielä viikko sitten Hongkongia pidettiin esimerkkinä siitä, miten riittävän ajoissa toteutetuilla toimilla on saatu epidemia hyvin hallintaan.

Nyt siitä on CNN:n mukaan tullut esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun rajoituksia lähdetään purkamaan liian aikaisin.

Kun Hongkongin 180 000 virkamiestä palasi 2. maaliskuuta töihin. Suurin osa yksityisistä työnantajista seurasi perässä, ja äkkiä kaupungin metrot olivat jälleen täysiä. Ihmiset alkoivat muutenkin jälleen liikkua, tavata toisiaan ja järjestää juhlia.

Maaliskuun toisena päivänä alkaneella viikolla Hongkongissa rekisteröitiin ainoastaan 5 koronatapausta. Tilanne pysyi rauhallisena kaksi viikkoa, kunnes viime viikon maanantaista lähtien alettiin todeta taas kymmenittäin tapauksia.

Kysymys ei ole pelkästään muualta palanneista hongkongilaisista, vaan myös kaupungin sisäiset tartuntaketjut tulivat uudelleen kuvaan.

Vahvistettuja tapauksia Hongkongissa oli maanantaihin mennessä 356 ja kuolemantapauksia 4.