Tilanne on kamala. Näin sanoo ravintoloitsija Galia Suarez Katainen koronaviruksen seurauksista yritystoimintaan. Hänen perheensä omistaa meksikolaisen Pueblo-ravintolan Helsingin Eerikinkadulla.
Perheravintola on yhä auki.
– Päätimme yhdessä henkilökunnan kanssa, että pyrimme olemaan auki niin normaalisti kuin mahdollista, tietysti terveysviranomaisten suositusten mukaisesti. Työntekijöiden toimeentulo on etusijalla, Suarez Katainen sanoo.
– Olemme huolehtineet erityisen paljon hygieniasta ja siisteydestä.
Jo viime viikonloppuna ravintolaruokailun hiljeneminen näkyi rajusti.
– Sitä oli kamala katsoa. Yleensä viikonloppuna meillä on ihan täyttä. Nyt asiakkaita oli puolet normaalista ja myynti laski samassa suhteessa, Suarez Katainen sanoo.
Maanantaina kävi joitakin asiakkaita. Tiistaina enää kaksi ihmistä söi ravintolassa. Muutama kävi noutamassa ruokaa ja kotiin tuotuna tilattiin jokunen annos.
Suarez Kataisen puhelin on piipannut tasaiseen tahtiin pöytävarausjärjestelmään tulleista viesteistä: peruutuksia ja varauksen siirtoja usean kuukauden päähän.
Vähentynyttä myyntiä paikkaa lisääntyneet ruuan kuljetukset.
– Ravintolaruokaa kuljettavat yritykset ovat nyt isossa roolissa siinä, että ravintolat pystyvät sinnittelemään. Kuljetuksia hoitavien työehdot pitää saada kuriin, mutta hekin tarvitsevat töitä.
Vaikka tilanne itkettää, ymmärrän, että näin pitää toimia.
Hän ennustaa alalle irtisanomisia ja konkurssejakin.
– Esimerkiksi kahvilat, joissa on töissä yksi tai kaksi henkilöä, ovat vaarassa mennä nopeastikin nurin. Pienyrittäjällä ei lisäksi ole samaa tukea yhteiskunnalta kuin työntekijällä. Siinä sitten mietitään, millä elää.
Lomautuksia
Pueblossa työskentelee kymmenen henkeä. Kaikki ovat saaneet ilmoitukset osa-aikaisesta lomautuksesta.
– Pyrimme säilyttämään kaikkien työpaikat. Emme halua menettää ketään, Suarez Katainen sanoo.
– Työntekijät ovat uskomattoman ymmärtäväisiä. Yksi sanoi, että hän voi jättää palkkansa sisään. Sanoin, että se ei tietenkään käy.
Oman palkkansa hän on jo jättänyt maksamatta.
– Sanoin, että tämä tilanne josta selviämme yhdessä. Mutta se edellyttää ennakoimista. Työvuoroja on vähemmän, hän jatkaa.
– Tässä konkreettisesti ymmärtää sen, että on vastuussa ihmisten toimeentulosta ja elinkeinosta. Ja perheestä. Se ei koske ainoastaan omia työntekijöitä, vaan myös tavaran toimittajia.
– Meidän vihannestoimittaja kertoi jo, että myynti on romahtanut, kun heidän neljä suurinta asiakastaan ovat sulkeneet ravintolansa. Tavara ei liiku varastosta ja tulee paljon hävikkiä. Vihannekset eivät ole kuin viini, jota voi säilöä.
Tarkat ohjeet tarpeen
Suarez Katainen toivoo, että pienyrityksiä tuettaisiin antamalla mahdollisuus lykätä joidenkin maksujen, kuten veroja tai työeläkemaksujen maksamista.
– En missään nimessä tarkoita, että valtion pitäisi ottaa vastuu yrityksestäni. Mutta jotain apua olisi hyvä saada, että tästä selvitään.
Pueblon vuokranantaja on jo luvannut tulla yritystä vastaan.
Pääministeri Sanna Marinin hallitukseen Suarez Kataisella on täysi luotto.
– Vaikka tilanne itkettää, ymmärrän, että näin pitää toimia.
Tilanne on täysin uusi. Ei tiedetä, miten käytännössä hoitaa asioita.
– Tärkeintä olisi saada tarkka ohjeistus. Kaikki on niin uutta, että vielä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä pitää ja voi tehdä.
Maan hallitus suosittelee, että julkisella paikalla ei saa olla kymmentä henkilöä enempää koolla. Aluehallintovirastolta keskiviikkona tulleet ohjeet asiasta ovat epäselvät.
– Työntekijöitä on vähemmän töissä, jotta voimme vastaanottaa asiakkaita, Suarez Katainen sanoo.
Ravintoloitsijat perustivat facebookiin koronakriisiryhmä, jossa yritetään yhdessä ymmärtää, miten pitää toimia. Siellä pähkäiltiin, että koskeeko suositus ravintoloita.
– Tuli tieto, että rajoitus pätee vain julkisissa tiloissa. Sitten kyseltiin, että ovatko ravintolat julkisia tiloja.
Juttua korjattu 24.3. klo 15.39. Ravintola Pueblo sijaitsee Eerikinkadulla, ei siis Kalevankadulla. Jutun otsikko on myös muutettu.