Wikimedia Commons/Bobak Ha'Eri

Amerikkalaisten tutkimusten perusteella eriarvoisuus lopulta lisää sairastumisia kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Yhdysvaltain itärannikon vauraan väen suosimat lomasaaret Martha’s Vineyard ja Nantucket ovat tähän aikaan vuodesta tavallisesti hiljaisia. Sesonki alkaa vasta toukokuun puolivälin paikkeilla.

Nyt kuitenkin yksityiskoneet tuovat ”jatkuvana virtana” saarille rikkaita, jotka yrittävät päästä turvaan koronavirukselta. Monilla heistä on kesäasunto saarella.

Saaret sijaitsevat Massachusettsin rannikolla. Boston Globe -lehti kertoo, että Cape Codin satamassa on saarille vieviin lauttoihin pitkät autojonot.

Yksityiskoneita vuokraavan yhtiön johtaja vahvistaa Guardianille, että kysyntä on loikannut ylöspäin.

Saarilla on yhteensä vajaat 30 000 ympärivuotista asukasta. He pelkäävät, että suurkaupungeista saapuva väki tuo koronaviruksen saarille.

Vaikka saarten infrastruktuuri kestää hyvin vuosittaiset kesäasukkaat, tilanne on poikkeusoloissa toinen. Terveydenhoidon kapasiteetti ei riitä suurelle joukolle koronan tartuttamia.

ILMOITUS

Nantucketin viranomaiset pyysivätkin jo tiistaina, että osavaltion hätätilavirasto rajoittaisi liikennettä saarille.

Todelliset superrikkaat

Nantucketin ja Martha’s Vineyardin kesäasukkaissa on todella rikkaitten lisäksi ylempää keskiluokkaa kuten juristeja. Maailman superrikkailla on omat keinonsa.

Brittilehti Guardian kertoi viime viikolla, että superrikkaat lentelevät yksityiskoneillaan maihin, joissa ei vielä ole todettu koronatapauksia. Toisilla on hyvin varusteltuja bunkkereita, joihin he sulkeutuvat.

Yksityiskoneita vuokraavan yhtiön PrivateFlyn johtaja vahvistaa Guardianille, että kysyntä on loikannut ylöspäin. Maanalaisia katastrofisuojia rakentavan kalifornialaisyhtiö Vivos Groupin johtaja kertoo, että sekä tiedustelut että myynti ovat nousseet valtavasti.

Superrikkaat koronapakolaiset ottavat mukaansa yksityiset lääkärinsä ja sairaanhoitajansa siltä varalta, että he kuitenkin saavat tartunnan.

Esimerkiksi Britanniassa koronatestit on Suomen tavoin tarkoitettu vain tarkasti rajatuille tapauksille. Määräykset koskevat poikkeusoloissa myös yksityisklinikoita. Guardianin mukaan rikkaat yrittävät kuitenkin rahalla päästä testeihin.

Erään lontoolaisen klinikan nimettömänä esiintyvä työntekijä kertoo kuitenkin Guardianille, että klinikka lähettää asiakkaitaan ulkomaille testattavaksi tai ottaa heiltä näytteet ja lähettää ne ulkomaille analysoitaviksi.

Korona syventää eriarvoisuutta

New York Times -lehti kirjoitti sunnuntaina, että koronaviruksen vaikutukset näyttävät syventävän eriarvoisuutta.

Lehden mukaan heikommassa sosiaalisessa asemassa olevat saavat todennäköisemmin tartunnan ja heillä myös kuolleisuus on suurempi. Myös taloudelliset seuraukset ovat vakavammat polarisoituneiden työmarkkinoiden heikommassa päässä oleville.

Mutta samalla esimerkiksi Yhdysvalloissa vallitseva jyrkkä eriarvoisuus lisää tautitapausten kokonaismäärää. Heikommassa sosiaalisessa asemassa olevilla on enemmän perussairauksia, ja ennalta ehkäisevä hoito on jo pitkään suosinut paremmassa asemassa olevia.

Lehden mukaan tutkimustieto kertoo, että eriarvoisuus lopulta lisää sairastumisia kaikissa yhteiskuntaluokissa, myös vauraitten joukossa. Pohjana ovat influenssaepidemioista tehdyt tutkimukset.