Lehtikuva/-

Iranissa kuolee nyt keskimäärin yksi ihminen kymmenen minuutin välein koronavirukseen.

Iranissa on kolmanneksi eniten tilastoituja koronatapauksia Kiinan ja Italian jälkeen.

Iranin apulaisterveysministeri Alizera Raisi sanoi maan televisiossa torstaina, että edellisen 24 tunnin aikana uusia tapauksia oli Iranissa todettu 1 046.

Uusia koronan aiheuttamia kuolemantapauksia oli Raisin mukaan samana aikana 149. Tämä tarkoittaa sitä, että keskimäärin yksi iranilainen kuolee kymmenen minuutin välein koronaviruksen vuoksi.

Paikoitellen sairaanhoitajat joutuvat jo ottamaan koronapotilaita vastaan ilman kasvosuojuksia.

Kaikkiaan Iranissa on Johns Hopkins -yliopiston ylläpitämän tietokannan mukaan vahvistettuja koronatapauksia yli 18 000 ja kuolleita lähes 1 300.

Pompeo: Lisää sanktioita

Yhdysvaltain Iraniin kohdistamat pakotteet ovat jo ennestään vaikeuttaneet Iranin terveydenhoidon tilannetta, aiheuttaneet tarvikepulaa sekä nostaneet elintarvikkeiden ja polttoaineiden hintoja.

ILMOITUS

Siitä huolimatta Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti keskiviikkona, että Yhdysvallat kiristää sanktioita entisestään.

Uusilla tiettyihin yhteisöihin ja henkilöihin kohdistuvilla sanktioilla pyritään Pompeon mukaan estämään Iranin hallitusta saamasta öljytuloja sekä lisäämään Iranin taloudellista ja diplomaattista eristystä.

Sanktiot lisäävät puutetta koronaepidemian hoidossa tarvittavista välineistä kuten testauspakkauksista, lääkkeistä ja hengityslaitteista. Terveydenhoidon henkilöstö on paikoitellen jo joutunut ottamaan vastaan koronapotilaita ilman kasvosuojuksia.

Lääketieteelliset tarvikkeet ovat periaatteessa Yhdysvaltain sanktioiden ulkopuolella, mutta BBC:n mukaan Iranin keskuspankkiin ja ulkomaankauppaan kohdistuvat pakotteet käytännössä kuitenkin vaikeuttavat tilannetta.

Iran on ensimmäistä kertaa 60 vuoteen pyytänyt hätälainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF).

Arvostelua Yhdysvalloissa

Senaattori Bernie Sanders twiittasi keskiviikkona, ettei Yhdysvaltain pidä olla pahentamassa humanitaarista katastrofia. Sandersin mielestä Yhdysvaltain pitäisi poistaa kaikki Iraniin kohdistuvat pakotteet.

Joukko taloustieteilijöitä, muun muassa Jeffrey Sachs, vaati keskiviikkona, että presidentti Donald Trumpin on välittömästi poistettava sekä Iraniin että muihin maihin kuten Venezuelaan ja Kuubaan kohdistamansa sanktiot.

Allekirjoittajien mukaan taloudellinen sodankäynti on raakaa jo itsessään, ja nykytilanteessa se pahentaa koronaepidemiaa heikentämällä maiden kykyä selvitä siitä.

Edustajainhuoneen jäsen Ilhan Omar teki äskettäin lakiesityksen, jolla palautettaisiin kongressille oikeus valvoa toimeenpanovallan sanktiopolitiikkaa,

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!