Lehtikuva/Jussi Nukari

Kun mukaan lasketaan Finnveran vastuukanta ja Suomen Pankin toimet, nousee niiden koko kaikkiaan 50 miljardiin euroon.

Hallitus aikoo turvata suomalaisten toimeentulon ja työpaikat mittavalla tukipaketilla. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi perjantaina, että kaikkiaan toimien mittaluokka on noin 15 miljardia euroa.

Marinin mukaan hallitus tulee toteuttamaan pääosin työmarkkinajärjestöjen tekemät ehdotukset. Niillä turvataan erityisesti lomautettujen ja työttömiksi joutuvien toimeentulo.

Yrittäjille on yritysmuodosta riippumatta tulossa oikeus työttömyysturvaan. Turva on siis tulossa myös yksinyrittäjille ja freelancereille väliaikaisesti.

Tukipaketissa mukana ovat muun muassa valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran vastuita kymmenellä miljardilla eurolla. Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan valtion toimien arvo kriisissä on kaikkiaan noin 50 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan Finnveran vastuut. Se on lähes yhtä paljon kuin valtion yhden vuoden budjetti.

– Valtio takaa, pankit jakaa, elinkeinoministeri Mika Lintilä tiivisti.

ILMOITUS

Omavastuupäivät poistuvat

Työttömyysturvan omavastuupäivät poistuvat käytöstä, kertoi opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Anderssonkin kiitti työmarkkinajärjestöjä yhteistyöstä.

– Meidän on varmistettava, että niin ihmiset kuin yritykset selviävät tästä kriisistä, Andersson sanoi.

Valtio tulee myös tukemaan työttömyyskassoja, jotta nämä saavat käsiteltyä hakemukset.

Myös yksinyrittäjille on tulossa oikeus soviteltuun työttömyysturvaan. Tämän mallin yksityiskohtien valmistelu on vielä valmisteilla. Yrittäjän toimeentulon tilapäinen heikkeneminen lasketaan perusteeksi saada työttömyysturvaa.

Pääministeri Sanna Marin painotti, että toimet ovat väliaikaisia. Niiden on alustavasti määrä kestää kolme kuukautta. Selvää on, että jos kriisi kestää kauemmin, tulee toimienkin kestää kauemmin.

– Elämme poikkeuksellisia aikoja. Pidämme huolta, että yrityksemme ja ihmisemme eivät kärsi yhtään sen enempää kuin mitä on edessä. Emme ajattele ensisijaisesti sitä, kuinka paljon valtio ottaa lisää velkaa, Marin painotti.

Finnairille 600 miljoonan takaus

Lentoyhtiö Finnairia valtio tukee 600 miljoonan euron valtiotakauksella. Sillä on tarkoitus auttaa lentoyhtiö pahimman vaiheen yli. Suomen valtio omistaa Finnairista 55,8 prosenttia.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!