Lehtikuva/Hanna Matikainen

Ylisuurista osingoista on pidättäydyttävä, kun tullaan kriisipaketille, vaatii teollisuustyöväen ammattiosasto.

Turun Teollisuustyöväen ammattiosasto 49 vaatii myös omistajilta vastuuta, kun yrityksiä aiotaan tukea mittavalla kriisipaketilla , josta keskusjärjestöt sopivat keskiviikkona.

Osasto huomauttaa kannanotossaan työnantajilla olleen hyvät ajat jo pidemmän aikaa, koska kilpailukykysopimus toi useita tulonsiirtoja työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi.

”Näiden myötä on suurimmalla osalla yrityksien osakkeenomistajilla ollut ja tulee olemaan niin sanotusti kissanpäivät suurentuneiden osinkotulojen myötä.”

Osasto 49 epäilee, että osinkotulot on taidettu käyttää johonkin muuhun kuin mitä kiky-sopimuksessa oli tarkoitus.

”Nyt pitää voimakkaasti peräänkuuluttaa vastuunkantoa näiltä omistajilta. Jos on tehty miljoonatulosta firmassa, niin sitä ei tule käyttää osinkotulojen maksuun, vaan käyttää ne varat tästä poikkeustilanteesta selviytymiseen, eikä olla heti suureen ääneen huutamassa valtiovaltaa ja työntekijöitä auttamaan.”

ILMOITUS

Turun teollisuustyöväellä on herännyt kysymys, miten yrityksiä on hoidettu, kun kahden viikon mahdollinen palkanmaksuvelvollisuus aiheuttaa konkurssiuhan.

Turun Teollisuustyöväen ammattiosasto 49 esittää, että mahdollisissa tulevissa lomautustilanteissa varmistetaan yrityksen todellinen tila. Ylisuurien osinkojen maksamisesta pitää pidättäytyä.

”Tämä tilanne ei saa johtaa siihen, että yrittäjäriski kaadetaan kokonaan työntekijöiden ja yhteiskunnan niskaan. Suuryritysten on myös itse kannettava vastuunsa.”

Kriisipaketissa on myös työntekijöille myönteisiä asioita, kuten työttömyysturvan omavastuuajan poisto, työssäolovelvoitteen lyhentäminen sekä ryhmälomautusilmoitus työnantajan toimesta TE-toimistoille ja etuuden maksajille.

”Kummastuttaa toki se asia, kun nyt kelpaa sopimusyhteiskunta, kun jokunen aika sitten taaksepäin ei haluttu sopia yhtään mistään työntekijäpuolen kanssa. ”