Lehtikuva/Nicholas Kamm

Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi kaksi viikkoa sitten luvan tutkia yhdysvaltalaisten tekemisiä Afganistanissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo uhkaili tiistaina Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tuomareita ja jopa heidän perheitään. Syynä on se, että ICC päätti kaksi viikkoa sitten aloittaa tutkinnan yhdysvaltalaisten mahdollisesti tekemistä sotarikoksista Afganistanissa ja niin sanotussa terrorisminvastaisessa sodassa.

ICC voi tutkia vain yksilöiden tekemiä rikoksia. Valtioiden välisiä kiistoja taas käsitellään Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ). Molempien toimipaikka on Hollannin Haagissa.

Suurin osa maailman maista on tunnustanut ICC:n tuomiovallan. Yhdysvallat allekirjoitti vuonna 2000 Bill Clintonin presidenttikaudella Rooman sopimuksen, jolla ICC perustettiin. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ratifioinut sopimusta, koska se ei hyväksy, että ylikansallinen tuomioistuin voisi tuomita myös yhdysvaltalaisia.

Amnesty: ”Uusi pohjanoteeraus jopa tämän hallinnon mittapuulla”.

ICC voi kuitenkin tutkia yhdysvaltalaistenkin mahdollisia sotarikoksia, jos ne on tehty ratifioineessa maassa kuten Afganistanissa.

”ICC on häpeäpilkku”

Ulkoministeri Pompeo sanoi tiistaina, että Yhdysvallat ei hyväksy ICC:n ”asiattomia ja epäoikeudenmukaisia pyrkimyksiä tutkia tai syyttää amerikkalaisia”. Pompeo kutsui ICC:tä ”häpeäpilkuksi”.

ILMOITUS

Pompeo mainitsi nimeltä ICC:n johtajistoon kuuluvat Sam Shoamaneshin ja Phasiko Mochochokon, jotka hänen mukaansa auttavat pääsyyttäjä Fatou Bensoudaa ”pyrkimyksessä käyttää tätä oikeusistuinta amerikkalaisten tutkimiseen”.

Pompeo sanoi harkitsevansa, mitä Yhdysvallat tekee seuraavaksi ”näiden henkilöiden ja kaikkien amerikkalaisia vaarantavien suhteen”.

”Haluamme tunnistaa ne, jotka ovat vastuussa tästä puolueellisesta tutkinnasta sekä heidän perheenjäsenensä, jotka mahdollisesti haluavat matkustaa Yhdysvaltoihin tai osallistuvat toimintaan, joka haittaa sitä, että suojelemme amerikkalaisia”, uhkasi Pompeo.

Pitkä kädenvääntö

Yhdysvaltalaisiin kohdistuvasta tutkinnasta on väännetty ICC:ssä pitkään kättä. Pääsyyttäjä Bensouda pyysi marraskuussa 2017 lupaa tutkia Yhdysvaltain sotilaiden, CIA:n, Talebanin, erillisten aseryhmien sekä Afganistanin hallituksen joukkojen tekemisiä.

ICC:n prosesseja valmisteleva elin päätti viime vuoden huhtikuussa, että Bensouda ei saa lupaa tällaiseen tutkintaan. ICC:n vetoomuselin kumosi kuitenkin kaksi viikkoa sitten tämän päätöksen. Bensouda saa Afganistanin tapahtumien lisäksi tutkia myös CIA:n terrorisminvastaisessa sodassa mahdollisesti harjoittamaa kidutusta kolmansissa maissa sijainneissa salaisissa vankiloissa.

Amnesty tuomitsi Pompeon

Amnesty International tuomitsi keskiviikkona Pompeon lausunnot. ”ICC:n henkilöstön perheenjäseniin kohdistuvat uhkaukset ovat uusi pohjanoteeraus jopa tämän hallinnon mittapuulla”, sanoi Yhdysvaltain Amnestyn johtajistoon kuuluva Daniel Balson.

”Sen sijaan että pyrkisi saamaan oikeuteen kiduttajat Yhdysvallat tuomitsee rikosten tutkijat ja jopa heidän perheenjäsenensä”, sanoi Balson.

Monet Afrikan maat ovat aikaisemmin arvostelleet ICC:tä siitä, että syytteeseen on tähän mennessä asetettu pelkästään afrikkalaisia.

Presidentti Donald Trumpin silloinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton uhkasi syyskuussa 2018, että jos ICC aloittaa yhdysvaltalaisiin kohdistuvan tutkinnan, ICC:n syyttäjät ja tuomarit voivat joutua syytteeseen Yhdysvalloissa.

Entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevän tuomioistuimen tuomarina toiminut tanskalainen Frederik Harhoff esitti vuonna 2013 kovia syytöksiä Yhdysvaltain ankarasta painostuksesta. Harhoffin mukaan Yhdysvallat toimi kulissien takana saadakseen tuomitut kroaattikenraalit vapaiksi, mikä lopulta toteutuikin.

Entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevä tuomioistuin oli erillinen niin sanottu ad hoc -tuomioistuin, joka perustettiin ennen ICC:n perustamista.