Lehtikuva/Ina Fassbender

Eniten on fossiilisiin satsannut JP Morgan Chase, joka on rahoittanut öljyä, kaasua ja hiiltä yli 220 miljardilla dollarilla.

Maailman 35 suurinta investointipankkia on Pariisin sopimuksen jälkeisenä aikana rahoittanut yli 2 660 miljardilla dollarilla (2 420 miljardilla eurolla) fossiilisten polttoaineiden teollisuutta. Näin todetaan selvityksessä, jonka on tehnyt joukko amerikkalaisia ympäristöjärjestöjä.

Summa vastaa lähes 50-kertaisesti Suomen valtion vuosibudjettia.

Kaikkein aggressiivisimmin uusiin fossiilisen energian lähteisiin laajentaneiden yhtiöiden rahoitus kasvoi viime vuonna peräti 40 prosenttia.

Viime vuonna sijoittaminen fossiilisiin polttoaineisiin kasvoi.

Eniten on fossiilisiin satsannut JP Morgan Chase, joka on rahoittanut öljyä, kaasua ja hiiltä yli 220 miljardilla dollarilla. Kuitenkin pankin omat ekonomistit varoittivat helmikuussa, että ilmastokriisi uhkaa ihmiskunnan olemassaoloa.

Muita runsaasti fossiiliteollisuutta rahoittaneita pankkeja ovat amerikkalaiset Wells Fargo, Citi ja Bank of America. Yhdessä JP Morgan Chasen kanssa nämä pankit ovat vastanneet lähes kolmasosasta fossiilisektorin rahoitusta.

ILMOITUS

Selvityksen laatineet järjestöt ovat Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance ja Sierra Club.

Selvitys koskee vuosia 2016–2019. Pariisin ilmastosopimus solmittiin joulukuussa 2015.

Eurooppalaisista pankeista eniten on fossiiliteollisuutta rahoittanut brittiläinen Barclays. Se oli viime vuonna suurin arktisen alueen öljy- ja kaasutuotannon rahoittaja.

Johtavat pankit ovat rahoittaneet avokätisesti myös Yhdysvaltain liuskeöljyn ja -kaasun tuotantoa.

Kahdentoista viime kuukauden aikana useat johtavat investointipankit ovat esittäneet lupauksia siitä, että ne aikovat vähentää erityisesti hiilen sekä arktisen öljyn ja kaasun rahoittamista.