Lehtikuva/Markku Ulander

”Vähentäisi huomattavasti byrokratiaa ja toisi ihmisille selkeyttä ja mielenrauhaa näinä epävarmoina aikoina.”

Kansanedustaja Pia Lohikosken mukaan kevään poikkeustoimet ja ihmisten toimeentulon turvaaminen niissä vaativat uudenlaista ajattelua.

– Väliaikainen perustulo olisi näissä olosuhteissa järkevä tapa turvata kaikkien suomalaisten toimeentulo, Lohikoski sanoi iltapäivällä eduskunnassa, jossa keskusteltiin valmiuslain pykälien käyttöön ottamisesta.

Ehdotuksen mukaan perustulo maksettaisiin jokaiselle työikäiselle riippumatta siitä, onko työtön, palkansaaja tai yrittäjä.

– Se vähentäisi huomattavasti byrokratiaa ja toisi ihmisille selkeyttä ja mielenrauhaa näinä epävarmoina aikoina. Samalla se lisäisi pienituloisten ostovoimaa ja auttaisi meitä pääsemään taantumasta yli, varsinkin jos talouskriisi pitkittyy, Lohikoski perusteli.

Suomessa vallitsee nyt poikkeustila, joka koettelee kaikkien sopeutumiskykyä. Huoli omasta toimeentulosta lisää monen taakkaa kohtuuttomasti, hän sanoi. Perustulo näinä poikkeusaikoina vahvistaisi hyvinvointia ja luottamusta yhteiskunnassa.

ILMOITUS

– Nyt kun yhteiskunta käytännössä lähes sulkeutuu, monille koituu suuria ansionmenetyksiä, osalla yrittäjistä ja työntekijöistä menee jopa työpaikka kokonaan alta.

– Jo nyt kuulemme joka päivä uusista lomautus- ja yt-uutisista, ja on ennakoitavissa, että Kela ja työttömyyskassat tulevat ruuhkautumaan todella pahasti.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!