Lehtikuva/Mesut Turan

Julkisen sektorin työntekijät tarvitsevat poikkeustilanteessa työrauhan. He ovat ansainneet merkittävät palkankorotukset ja jäähyväiset kiky-tunneille, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii kunta-alan työehtosopimusneuvottelujen rauhoittamista ja jatkamista hyvässä yhteishengessä.

– Koronaviruksen vuoksi Suomi on kriisissä. Julkisen sektorin työntekijöiden harteilla makaa Suomen turvallisuus, ihmisten hengen ja terveyden hoito sekä koulujen ja varhaiskasvatuksen työ sen eteen, että Suomen kannalta olennaiset kriisiajan tehtävät voidaan hoitaa, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Hänen mukaansa neuvottelevien osapuolten on pyrittävä mahdollisimman nopeaan ratkaisuun.

– Näin julkisen sektorin työntekijät saavat työrauhan. On sovittava merkittävistä korotuksista. Lisäksi kilpailukykysopimukseen sisältyvistä palkattomista kiky-tunneista pitää päästä eroon. Tämä porukka on korotuksensa ansainnut.

”Valtion on taattava toimeentulo”

Koronakriisin taloudelliset seuraukset ovat merkittävät Suomelle ja koko maailmalle. Se tarkoittaa, että valtion pitää tukea sekä yksityistä että julkista sektoria.

ILMOITUS

– On hienoa, että yrityksille annetaan valtion kassasta korvauksia, jotta ne selviävät kriisistä. Valtion on kuitenkin oltava tasapuolinen toimija ja taattava myös palkansaajille toimeentulo, kun he menettävät työnsä työpisteiden sulkemisen, lomautusten ja irtisanomisten kautta, Niemi-Laine vaatii.

Pienituloisille muutamakin palkaton päivä aiheuttaa suunnattomia ongelmia arjessa selviytymiselle.

Niemi-Laineen viesti kunnille on, etä nyt ei pidä lähteä nyt sokeasti tekemään säästökampanjaa, vaan miettiä, miten ammattitaitoisia ihmisiä riittää töihin.

– Nyt ei ole oikea hetki kurittaa ketään osapuolta, vaan meidän on pidettävä huoli kaikkien hyvinvoinnista ja toimeentulosta.