Lehtikuva/Jakob Gruber

Yksi ainoa rinnebaari Ischglissa vaikuttaa olleen lukuisien tartuntojen alkupiste.

Itävallassa sijaitseva Ischglin hiihtokeskus suljettiin vasta viime perjantaina, vaikka koronaviruksen leviämisestä siellä oli esitetty jo useita varoituksia.

Monet ulkomaalaiset turistit ovat saaneet koronatartunnan Ischglissä ja levittäneet tautia edelleen palattuaan kotimaihinsa. Myös monet Suomen koronatapauksista on jäljitetty Itävallan hiihtolomalaisiin.

Ischgliin jäljitettyjä tapauksia on yhteensä ainakin satoja, kertoo saksalaislehti Der Spiegel. Suomalaisten lisäksi joukossa on runsaasti turisteja muun muassa Tanskasta, Ruotsista, Norjasta ja Saksasta.

Islannissa todettiin jo pari viikkoa sitten, että Ischglistä palaa paljon sairastuneita.

Ischgliin liittyvät tapaukset on Der Spiegelin mukaan jäljitetty vieläkin tarkemmin. Lähteenä näyttää olleen yksi tietty baari ja sen yksi baarimikko Kitzlochissa lähellä rinteitä.

Norjassa yli puolet ja Tanskassa yli kolmasosa koronapositiivisiksi testatuista näyttää saaneen tartunnan Itävallasta. Myös Pohjois-Saksan tapauksista monien jäljet johtavat Ischgliin.

ILMOITUS

Ischgl sijaitsee Paznaunin laaksossa. Osassa laaksoa hiihtohissit olivat toiminnassa vielä sunnuntaina, vaikka pääsy laaksoon oli jo silloin suljettu.

Syytöksiä ahneudesta

Itävallan lehdet ovat syyttäneet hiihtokeskuksen hotellien ja ravintoloiden omistajia ahneudesta. Niiden mukaan Ischglin matkailubisnes yritti tiristää vielä viimeiset tulot irti turisteista, vaikka terveysvaroituksia oli jo esitetty.

Sekä Tirolin maaherra Günther Platter että Ischglin pormestari Werner Kurz kiistävät Der Spiegelin mukaan syytökset jyrkästi.

Kuitenkin Islannissa varoitettiin jo lähes kaksi viikkoa sitten eli 5. maaliskuuta Ischglin hiihtokeskuksen olevan vaarallinen alue, koska sieltä palasi paljon sairastuneita ihmisiä.

Norjassa todettiin 7. maaliskuuta, että Paznaun laaksosta palaa kotimaahan paljon koronaviruksen saaneita.

Tirolin terveysviranomaiset väittivät vielä 8. maaliskuuta, että ”lääketieteellisesti katsottuna on hyvin epätodennäköistä”, että Kitzlochin baarin asiakkaat olisivat saaneet tartunnan. Meni vielä kaksi päivää ennen kuin baari suljettiin.

Ischglistä on luonnollisesti levinnyt tartuntoja myös muualle Itävaltaan. Esimerkiksi eräs salzburgilainen anestesialääkäri sai ilmeisesti sieltä koronaviruksen. Tämän vuoksi on karanteenissa yli 100 ihmistä, joukossa lääkäreitä, sairaanhoitajia ja yhden pelastushelikopterin miehistö.