Sampsa Hannonen

Suomessa elää noin 4600 asunnotonta, joista puolet Helsingissä. Vailla vakinaista asuntoa Ry ilmaisee huolensa koronapandemian aikana.

Asunnottomuudesta kärsivillä, ja hätämajoituksessa tai tukiasunnossa yöpyvillä on muuta väestöä suurempi riski sairastua koronaan. Erityisesti huoli ulkona eläjistä on suuri, kertoo Vva Ry.

Huumeidenkäyttö, ulkona eläminen ja jatkuva liikkeellä olo altistavat virukselle.

Asunnottomuudesta kärsivillä on usein myös vaikeita perussairauksia ja puutteelliset resurssit peseytymiseen, sekä hygienian ylläpitämiseen.

Viimeisimmän Vva Ry:n saaman tiedon mukaan tartuntoja ei asunnottomuudesta kärsivillä kuitenkaan ole.

– Kaikkemme ollaan tehty, jotta saataisiin kadulla eläjät turvallisesti tämän pandemian yli, kertoo Erja Morottaja Vva Ry:n viestinnästä.

ILMOITUS

– Tässä ollaan todella perustavanlaatuisten kysymysten äärellä, että miten haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten terveys turvataan tällaisina poikkeuksellisina aikoina. Kun ei ole suojaa, tarvittavaa hygieniaa tai ravintoa, niin on lähtökohtaisesti vaikeaa suitsia tartuntoja.

Helsinki tarjoaa mahdollisuutta kriisiasuntoon sairastuneelle

Tiedottaminen ja valistaminen ovat poikkeuksetta parhaita keinoja tilanteen hallinnan kannalta. Kadun kulkijoita on neuvottu, ja opetettu käsien pesua käytännön tasolla. Vva ry on myös jakanut tiedotteita, jotta sana leviäisi ja ihmiset olisivat tietoisia mahdollisista riskeistä.

Koronan aiheuttama pandemia on huomattu, ja suurin osa asunnottomista suhtautuu asiaan vakavasti. Erityisesti ne ihmiset, joilla on jokin perussairaus, mutta ei mahdollisuutta omaehtoiseen karanteeniin.

– Palvelukeskukset ja matalankynnyksen yösijat ovat olleet täynnä jo ennen koronaa. Nyt olisi ensisijaisen tärkeää, että mahdollisuuksien mukaan näille ihmisille voitaisiin tarjota välitöntä terveydenhoitoa siellä missä he ovat, huomauttaa Erja.

Helsingin kaupunki on tehnyt linjauksen, että mahdollisen sairastumisen myötä tarjotaan kriisiasuntoa sitä tarvitseville.

– Kaupungilta on tullut vahva viesti, että asunnottomat huomioidaan.

Julkisia käsienpesumahdollisuuksia vähennetään

Päivisin auki olevat yhteisötilat ja matalankynnyksen suojat ovat sulkeneet oviansa. Vva Ry:n ylläpitämä päivä- ja yökahvilat Vepa ja Kalkkers sen sijaan ovat vielä auki, kunnes ne menevät muuton myötä kiinni. Järjestö on erityisesti huolissaan mahdollisuudesta käsienpesuun päivisin.

– On mahtavaa saada uudet ja turvallisemmat tilat. Ajoitus tälle muutolle on kuitenkin pahin mahdollinen. Olemme tehneet nyt linjauksia Vepan osalta, että tarjoamme palveluita ainoastaan asunnottomuudesta kärsiville, Morottaja kertoo järjestön toimenpiteistä pandemian aikana.

Huffington postin mukaan Kalifornian osavaltiossa on lisätty julkisia käsienpesumahdollisuuksia, jotta pandemia ei asunnottomien keskuudessa leviäisi. Vastaavaa toimenpidettä ei kuitenkaan ole Helsingissä tiedossa, vaikka tilausta olisi.

– Kyllä tämä riittävän hygienian mahdollisuus haavoittuvimpien ihmisten keskuudessa huolettaa. Kun yritykset, julkiset tilat ja erityisesti asunnottomille suunnatut palvelut eivät voi olla auki, niin missä he silloin pesevät käsiään, Erja kysyy.

Suomen noin 4600 asunnottomasta 760 majoittuu ulkona tai ensisuojissa.