All Over Press/Ivan Franco

Uruguayssa kannabiksen käyttöön törmää siellä täällä, puistoissa, baarien ulkopuolella ja matkailuministeriön tukemassa Montevideon kannabismuseossa.

Eteläisen pallonpuoliskon kesäkuukausina Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa hakeudutaan rannalle. Pocitosin hiekkarannalla lapsiperheet ovat asettuneet veden lähettyville ja sivummalla olevilla dyyneillä nuoret aikuiset polttelevat marisätkiä. Kohta kaveriporukka aloittaa meditatiivisen poi-pallojen pyörityksen narujen päissä olevilla palloilla. Rantabulevardilla ponihäntäiset miehet rullaluistelevat ohitse ilman paitaa.

Maan parlamentti hyväksyi vuonna 2013 lain, joka sallii kannabiksen viihdekäytön ja säätelee sen tuotantoa ja kauppaa. Uruguaysta tuli maailman ensimmäinen maa, joka laillisti kannabiksen.

Vuodesta 2017 lähtien uruguaylaiset ovat voineet ostaa kannabista apteekeista, ja kotikasvatus on sallittua. Apteekkeihin päätyvästä kannabiksen tuotannosta vastaa kaksi yhtiötä, jotka ovat nykyään kanadalaisessa omistuksessa. Viranomaiset huolehtivat laadunvalvonnasta ja siitä, että sallitut THC-pitoisuudet eivät ylity.

Uusi laki syntyi pitkään vallassa olleen vasemmistohallituksen aloitteesta. Lain kannattajien tarkoituksena ei ollut saada lisää ihmisiä polttamaan pilveä vaan lopettaa laiton huumekauppa.

Tässä kuussa valtaan tullut oikeistolainen presidentti Luis Lacalle Pou ei ole kumoamassa lakia. Uusi presidentti ehdotti jo kymmenen vuotta sitten, että kannabiksen kotikasvatus pitäisi sallia.

ILMOITUS

Uruguayssa ei ole Amsterdamin kaltaisia coffeeshoppeja, vaan rekisteröidyt käyttäjät voivat ostaa lääkepussiin pakattua kannabista apteekista. Maksimimäärä asiakasta kohti on kymmenen grammaa viikossa. Asiakkaaksi rekisteröityminen tehdään postissa ja edellyttää sormenjäljen antamisen. Apteekki tunnistaa asiakkaan sormenjäljen ja valvoo, ettei sallittua myyntimäärää ylitetä.

Ulkomaalaiset turistit eivät voi rekisteröityä asiakkaiksi. Laillisesti hankittua kannabista ei saa myöskään myydä eteenpäin.

Kannabispussi maksaa apteekissa noin euron grammaa kohti. Hinta on selvästi edullisempi kuin laittomassa katukaupassa. Apteekissa myytävä tuote ei ole kuitenkaan yhtä voimakasta.

Apteekkikaupan lisäksi laki sallii enintään kuuden kannabiskasvin kotikasvatuksen. Ihmiset voivat myös liittyä erilliseen kannabisklubiin ja hankkia kannabista laillisesti muilta klubin jäseniltä.

Viranomaisten valvoma kauppa ei ole sujunut ilman ongelmia. Apteekeissa on jatkuvasti pulaa kannabiksesta, ja kun sitä on, apteekin eteen syntyy pitkiä jonoja.

Paikalliset pankit ovat kieltäytyneet asioimasta kannabista myyvien apteekkien kanssa. Syynä on Yhdysvaltojen terrorisminvastainen laki, joka kieltää yhdysvaltalaisten pankkien rahaliikenteen ulkomaisten pankkien kanssa, jotka ottavat vastaan huumekaupasta saatua rahaa. Tällä hetkellä Uruguayssa on ainoastaan 17 apteekkia, joissa myydään kannabista.

Monet satunnaisemmin kannabista käyttävät ihmiset eivät ole halunneet rekisteröityä käyttäjiksi. Rekisteröityjä kannabiksen käyttäjiä tai kotikasvattajia on noin 30 000, mikä vastaa alle kahta prosenttia maan aikuisväestöstä.

Viranomaisten mukaan kannabiksen käyttö on lisääntynyt hieman laillistamisen jälkeen, ei kuitenkaan nuorten keskuudessa. Rekisteröidyistä käyttäjistä suurin osa on yli 30-vuotiaita.

Rekisteröimätön kotikasvatus ja myynti jatkuu edelleen laillisten kanavien rinnalla, mutta salakuljetus naapurimaasta Paraguaysta on loppunut.

Apteekkikannabiksen valmistusluvan saaneet kaksi firmaa olivat aluksi paikallisten yrittäjien omistuksessa. Vuonna 2018 molemmat myytiin kanadalaisille sijoittajille. Samana vuonna Kanada laillisti kannabiksen tuotannon ja myynnin toisena maana maailmassa.

Kanadalaisyhtiöt Silverpeak ja Aurora Cannabis ovat tehneet suuria sijoituksia Uruguayhin, missä kannabiksenkasvatus on sääolojen vuoksi edullisempaa kuin Kanadassa. Isot voitot ovat luvassa lääkekannabiksen viennistä. Silverpeakin pyrkimyksenä on tuottaa vuosittain 150 tonnia korkeapitoista THC-kannabista lääkekäyttöön Australiaan, Saksaan ja Israeliin.