Vasemmistolle on selvää ajatella, ettei ilmastotoimien tule olla vain yksittäisten ihmisten harteilla, vaan yritysten on vastattava päästöistään. Varsinkaan monikansallisilla suuryrityksillä ei saa olla mahdollisuutta vapaamatkustamiseen.

Erityinen kiinnostus kohdistuu nyt valtionyhtiö Fortumin ja saksalaisen Uniperin toimintaan. Fortum on pian saamassa Uniperin enemmistöomistuksen. Tulevan tytäryhtiön hiilidioksidipäästöt olivat toissa vuonna 59,5 miljoonaa tonnia, eli enemmän kuin koko Suomen valtion päästöt.

Uniper on saanut huonoa mainetta, koska se suunnittelee uuden hiilivoimalan avaamista Saksaan, ja on uhannut haastaa Hollannin välimiesoikeuteen, koska maa aikoo Suomen tavoin kieltää kivihiilen käytön.

Energiajätin päätöksillä on vaikutusta siihen, miten energiamurros Euroopassa etenee. Hollannin korvauskanteen uhka voi pahimmassa tapauksessa pelottaa ja estää muita maita vastaavan lain säätämisessä. Globaalisti uuden hiilivoimalan avaaminen on huono signaali.

Fortumin ja Suomen hallituksen ei pidä aliarvioida Uniperin toimista aiheutuvaa mainehaittaa. Useassa Euroopan maassa on osoitettu mieltä Fortumia vastaan. Saksassa maan hallituksen asettama hiilikomissio on esittänyt, ettei rakenteilla olevia kivihiilivoimaloita tulisi ottaa käyttöön.

ILMOITUS

Komission mukaan menetykset tulisi korvata yrityksille ja voimaloiden päästöoikeudet tulisi vetää pois markkinoilta, jotta päästöt eivät niiden mukana vuoda muualle Eurooppaan. Ratkaisu ei myöskään ole kivihiiliomistusten myyminen eteenpäin.

Vastuu on myös päättäjillä. Hallituksen tulee harjoittaa aktiivista omistajaohjauspolitiikkaa ja vaatia omistamiltaan yrityksiltä ilmastovastuuta kaikissa toimintamaissa. On niin Suomen kuin valtio-omisteisten yhtiöidenkin etu toimia edelläkävijänä.

Lopulta kyse on rahavirtojen sijaan meidän kaikkien tulevaisuudesta.

Kolumnia on muokattu 16.3.2020 klo 12.12: Uniperin hiilidioksidipäästöt eivät olleet 59,5 miljoonaa tonnia vuonna 2019, vaan kyse oli vuoden 2018 tilanteesta.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja.