Jarmo Lintunen

Koronaviruksen takia kipu- ja kuumelääkkeiden kysyntä on kasvanut apteekeissa. Lääkkeitä ei kuitenkaan tarvitse hamstrata.

– Suomessa on velvoitevarastointilakiin perustuva kuuden kuukauden varmuusvarasto kipu- ja kuumelääkkeistä, joten lääkkeiden hamstraamiseen ei ole syytä, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler rauhoittelee tiedotteessa.

Apteekkariliitto teetti perjantaina kyselyn, joka kartoittaa lääkevarastojen riittävyyttä. Kyselyyn osallistui noin 374 apteekkia. Kipu- ja kuumelääkkeiden varastot riittävät seuraavaan lääketukun toimitukseen asti lähes kaikissa kyselyyn vastanneissa apteekeissa. Suomen apteekeista noin puolet saa täydentävän lääketoimituksen jo huomenna lauantaina. Loput toimitukset tehdään maanantaina.

Apteekkariliitto kehotti apteekkeja rajoittamaan kipu- ja kuumelääkkeiden myyntimääriä, jotta lääkkeiden saatavuus voidaan varmistaa. Lääkkeiden lisääntynyt kysyntä näkyy yksittäisinä tuotepuutteina.

Riskiryhmät ovat etusijalla

– Varaudumme ennakkoon priorisoimaan toimintoja niin, että ensisijaisesti varmistetaan kotihoidon, hoivakotien ja annosjakeluasiakkaiden lääketilaukset sekä reseptilääkkeiden ja kipu- ja kuumelääkkeiden toimitukset, Sandler kertoo.

Sandler muistuttaa, että koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat iäkkäät ja monisairaat muodostavat suuren osan apteekkien asiakkaista.

ILMOITUS

Apteekkien henkilökuntaa on ohjeistettu jäämään pois töistä, mikäli flunssaoireita ilmenee.

Apteekkien asiakkaita ohjeistetaan myös asioimaan apteekkien verkkopalvelussa tai ottamaan yhteyttä puhelimitse, jotta lääkkeiden hankinnasta voidaan sopia. Verkkopalvelusta lääkkeet voi tilata kotiinkuljetuksella. Etäpalveluita suositellaan käytettäväksi, mikäli epäilee sairastuneensa koronavirukseen tai on altistunut sille. Läheiseltä voi myös kysyä apua apteekkikäyntiin.

Apteekit valmistavat itse käsidesiä

Jotkut apteekit ovat alkaneet valmistamaan käsidesiä itsenäisesti, sillä koronavirus on aiheuttanut haasteita käsidesin saatavuuteen.

– Käsidesin osalta tilanteeseen saadaan nyt helpotusta, kun apteekit voivat ryhtyä valmistamaan etanolipohjaista käsihuuhdetta, Sandler sanoo.

Raaka-aineiden saatavuudessa on kuitenkin ollut ongelmia.

Apteekkariliitto teetti tiistaina ja keskiviikkona kyselyn, jonka mukaan noin 70 prosenttia apteekeista pystyy valmistamaan ja pakkaamaan käsidesiä. Ensimmäiset apteekkien valmistamat käsidesit ovat tulleet jo myyntiin.

Apteekit muistuttavat, että ensisijainen keino ehkäistä koronaviruksen leviämistä on pestä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla.

Viranomaisohjeistuksen mukaisesti on myös tärkeää muistaa niistää ja yskiä nenäliinaan. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, niin paras vaihtoehto on hihan yläosa.