Lehtikuva/Louisa Gouliamaki

1 300 ihmistä, yksi vesihana.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö varoittaa, että koronavirus (covid-19) voi levitä Kreikan saarien pakolaisleirien ahtaissa ja kauhistuttavissa elinolosuhteissa. Leirien asukkaiden altistumisen riski on erittäin suuri, koska heillä ei ole kunnollisia mahdollisuuksia peseytyä ja pääsy terveydenhuoltoon on hyvin rajattua.

Lesboksen saarella on vahvistettu ensimmäisen Kreikan kansalaisen tartunta. Järjestön mukaan leirien pikainen evakuointi on nyt entistä tärkeämpää.

Lääkärit Ilman Rajoja sairaanhoidon koordinaattorina Kreikassa toimiva  lääketieteen tohtori Hilde Vochten kuvaa tilannetta näin järjestön tiedotteessa:

”Joissain osissa Morian pakolaisleiriä on vain yksi vesihana 1 300 ihmiselle, eikä ollenkaan saippuaa. Viiden tai kuuden hengen perheet joutuvat nukkumaan vain kolmen neliömetrin kokoisissa tiloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että suositellut toimet covid-19-viruksen leviämisen ehkäisemiseksi, kuten käsienpesu ja lähikontaktien rajoittaminen, ovat yksinkertaisesti mahdottomia.”

Ympäri maailmaa hallitukset peruvat tapahtumia ja kieltävät suuria kokoontumisia. Kreikan saarien pakolaisleirien ihmisillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin elää ahtaasti. Heidän terveytensä on vaarassa. Leirien olosuhteet tekevät niiden asukkaista haavoittuvampia sairaudelle kuin muusta väestöstä.

ILMOITUS

”Lähentelee rikollista tilannetta”

Vochtenin mukaan leiriolosuhteissa Lesboksella, Samosilla, Chiosilla, Lerosilla ja Kosilla viruksen leviämisen estäminen olisi mahdotonta.

”Me emme ole nähneet yhtäkään uskottavaa suunnitelmaa näiden ihmisten suojelemiseksi ja hoitamiseksi siinä tapauksessa, että covid-19 leviäisi tänne.” 

Järjestön mielestä ihmisten pitäminen näillä saarilla on aina ollut vastuutonta, mutta se lähentelee rikollista, jos emme ryhdy toimiin näiden ihmisten suojelemiseksi.

Kreikan saarilla on tällä hetkellä jumissa 42 000 ihmistä. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Kreikan hallituksen ja EU:n jäsenvaltioiden pitäisi toimia mahdollisimman nopeasti ja siirtää  suurin osa turvapaikanhakijoista sopivaan majoitukseen ennen kuin on liian myöhäistä.