Lehtikuva/Kena Betancur

Kiina vihjaa Yhdysvaltain armeijan tuoneen koronaviruksen Wuhaniin, Trump syyttelee Kiinaa ja EU:ta.

Kiinassa on parin viime viikon aikana levinnyt salaliittoteoria, jonka mukaan koronavirus ei olisikaan peräisin Kiinasta vaan Yhdysvalloista.

Yhtenä lähtöpisteenä oli tunnetun epidemiologin Zhong Nanshanin 27. helmikuuta lehdistötilaisuudessa ohimennen lausuma toteamus, että vaikka koronavirus ensimmäisenä havaittiinkin Kiinassa, ei sen alkuperä välttämättä ole seillä.

Zhong ei ilmeisesti halunnut ruokkia mitään salaliittoajatuksia. Hän täsmensi myöhemmin näkemystään sanomalla toimittajille, ettei myöskään voi päätellä viruksen tulleen ulkomailta. Hän korosti, että ainoastaan tutkimustyöllä voidaan viruksen syntyä jäljittää.

Aivan viime aikoihin saakka Trump vähätteli koronan uhkaa.

Kiinan sosiaalinen media kuitenkin tarttui ajatukseen viruksen ulkomaisesta alkuperästä ja vähitellen väite sai muodon, jonka mukaan koronavirus on jopa tahallaan tuotu Kiinaan.

Tämä ei tietysti ole kovin yllätävää nettikulttuurissa, mutta viime aikoina Kiinan viralliset edustajat ovat alkaneet vihjailla samaan suuntaan.

ILMOITUS

Pisimmälle meni torstaina Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian, joka ilman mitään todisteita väitti, että ”Yhdysvaltain armeija on saattanut tuoda epidemian Wuhaniin”.

”Demokraattien huijaus”

Katteettomien vihjailujen siirtyminen vähintään puoliviralliselle tasolle lienee suunnattu ennen kaikkea Kiinan kotiyleisölle. Tarkoituksena voi olla suunnata huomiota pois epäilyiltä, joiden mukaan epidemiaa pahensivat Kiinan viranomaisten virheet ja salailu sen alkuvaiheessa.

Samaa on havaittavissa myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toiminnassa. Hän teki poliittisen uransa toistaiseksi pahimman virheen vähättelemällä koronan uhkaa. Vielä joitakin viikkoja sitten Trump puhui koronaviruksesta muun muassa demokraattisen puolueen huijauksena.

Kún tapausten määrä Yhdysvalloissa alkoi lisääntyä, Trumpin oli pakko muuttaa taktiikkaa. Hän ryhtyi korostamaan koronavirusta ulkopuolelta tulevana uhkana.

Trumpin hallinnossa on sitkeästi puhuttu koronasta ”Wuhanin viruksena” tai ”kiinalaisena koronaviruksena”, vaikka Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele tällaisia nimityksiä.

Ulkopuolinen uhka

Trump huipensi muiden syyttelyn keskiviikkoiltana pitämässään puheessa. Puheen merkitystä korostaa, että kyseessä oli vasta toinen kerta Trumpin yli kolme vuotta jatkuneellä virkakaudella, kun hän puhui virkahuoneestaan suoraan kansalaisille tv:n välityksellä.

Puheessaan Trump ilmoitti kuukauden kestävästä maahantulokiellosta, joka koskee ”koko Eurooppaa” – paitsi muun muassa Britanniaa.

Trump korosti uhan ulkopuolisuutta ja kertoi toimenpiteen olevan välttämätöntä amerikkalaisten suojelemiseksi. Tosiasiassa koronavirus on jo vahvasti Yhdysvalloissa ja leviää maan sisäisinä tartuntoina.

Trump kehui, miten hyvin Yhdysvallat on valmistautunut, ja antoi ymmärtää, että Euroopan unionin ja Kiinan virheet ovat saattaneet amerikkalaisetkin vaaraan.

Tosiasiassa Yhdysvaltain valmistautuminen on ontunut pahasti. Tartuntatautivirasto CDC:n aluksi jakama koronatesti osoittautui vialliseksi. Uusien testivälineiden tuottamista jarruttaa erään keskeisen komponentin globaali pula. Yhdysvaltain viranomaisten viivyttelyn takia maa alkaa olla tilausjonossa hännillä.

Nyt maksetaan myös aikaisemmista virheistä.

Toimiessaan Trumpin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana John Bolton sai toissa vuonna jyrättyä läpi päätöksen, jolla lakkautettiin Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuusneuvostosta pandemioihin varautuva osasto.