Tulevaisuus on vaakalaudalla, todetaan puolalaisen Agnieszka Hollandin ohjaustyön Mr. Jones alkupuolella.

Tosipohjaisen poliittisen jännitysdraaman nykyhetki on vuosi 1933. Se ilmenee varsin hätkähdyttävänä jaksossa, joka kuvaa Stalinin johtamaan Neuvostoliittoon kuuluvaa Ukrainaa: sitä riepottelee nälänhätä. Siitä on maailmalla liikkunut vain huhuja.

Walesilainen Gareth Jones (James Norton) on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta nousta Englannin pääministerin David Lloyd Georgen (Kenneth Cranham) lähipiiriin.

Yllättävien käänteiden seurauksena Jones matkaa toimittajan ominaisuudessa itään tähtäimessään jymyhaastattelu. Vähän aiemmin hän on saanut lähituntumaa kovassa nousukiidossa olevaan Hitleriin.

Tärkeämpi sivuosan hahmo on George Orwell (Joseph Mawle). Hänen annetaan ymmärtää kirjoittaneen maineikkaan poliittisen satiirinsa Eläinten vallankumous Jonesin matkakokemusten innoittamana.

ILMOITUS

Mr. Jonesissa fakta ja fiktio kannattelevat kiinnostavaa historiallista näyttämöä puhuttelevasti ja intensiivisesti. Temaattiseen keskiöön nousee voimakas eettinen painotus kärkinään kysymykset totuudesta ja yksilön vastuusta.

Jones on leffan hyvis ja Pulitzer-palkittu journalistilegenda Walter Duranty (Miehemme Moskovassa, erinomainen Peter Sarsgaard) sen pahis, häijyn kyyninen opportunisti. Hahmon kautta kelpaa viittaus Babylon Berlin -sarjan tiettyihin rientoihin.

Naispäähenkilön osana on melkoinen trapetsitaiteilu. Roolissa vakuuttaa The Crown-sarjassa nuorena prinsessa Margaretina säväyttävä Vanessa Kirby.

Poliittisesti ladatun toimittaja-genren elokuvien joukkoon (esim. Presidentin miehet 1976, Tulen alla 1983, Salvador 1986) Mr. Jones tuo huomionarvoisen lisän. Historiasta voi oppia, ja siihen leffa tarjoaa pohtimisen arvoisia eväitä – tunnetusti tulevaisuus on tänään vaakalaudalla entistäkin haastavammalla tavalla.

Mr. Jones (Puola-Englanti-Ukraina, 2019).Ohjaus Agnieszka Holland. Käsikirjoitus Andrea Chalupa. Pääosissa James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard. Ensi-ilta 13. maaliskuuta.