Lehtikuva/Markku Ulander

Sairauden leviämisen estäminen on yhteinen missio, sanoi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Suomessa on perjantaina aamupäivällä 155 vahvistettua koronavirustartuntaa, kertoi THL:n johtaja Mika Salminen laitoksen tiedotustilaisuudessa. Tiedossa ei ole, että kukaan tartunnan saanut olisi tarvinnut tehohoitoa.

Salmisen mukaan suomalaisista 35 prosenttia voi saada tartunnan, mutta ei yhtä aikaan vaan viikkojen ja jopa kuukausien kuluessa. Valtaosa sairastuneista kokee taudin lievänä normaalia flunssaa muistuttavana.

THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan Suomi seuraa tautitapauksissa noin viikon perässä Tanskaa, Ruotsia ja Norjaa.

Viranomaisten päätöksillä on aikansa ja paikkansa, Tervahauta sanoi.

Hallitus kertoi torstaina suurten yleisötilaisuuksien rajoituksista. Kaikki tähtää epidemian hidastamiseen.

ILMOITUS

– Sitä pitää hidastaa ikäihmisten ja erityisesti perussairauksia sairastavien ikäihmisten riskin suurentumisen takia. He tarvitsevat sairauden puhjetessa terveydenhoitoa teho-osastoon asti, Tervahauta kertoi.

Muun yhteiskunnan tehtävä on hänen mukaansa hidastaa epidemian kulkua ja siitä on vastuu jokaisella.

– Pitäisi ottaa todesta, että viranomaisten ohjeet ja suositukset eivät ole tehokkaita, jos ihmiset eivät toimi hyvin kattavasti ja laaja-alaisesti niiden mukaisesti. Tämä on yhteinen missio. Kaikkien rooli on tärkeä, että pystymme tekemään tätä hidastustyötä.

Hallitus ei ainakaan vielä halua rajoittaa yhteiskunnan toimintoja nykyistä enemmän ottamalla valmiuslain käyttöön. THL:n Tervahaudan mukaan siihen sisältyisi isoja riskejä yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

– Kaikilla toimilla on aikansa ja paikkansa ja nyt on juuri se aika tehdä niitä toimenpiteitä, joita hallitus linjasi.