Lehtikuva/Aaref Watad

Valtioneuvosto myönsi kokouksessaan torstaina uudet asevientiluvat Sisu Akselit Oy:lle ja Katsa Oy:lle. Päätös on ristiriitainen, sillä Suomi ilmoitti 2018 lopettavansa asevientilupien myöntämisen Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin Jemenin konfliktin takia. Myönnetty vientilupa voimassa vuoteen 2039.

Hallitusohjelmassa linjataan, että ”Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.” Hallitus ei ole perunut voimassa olevia vientilupia, ja toimitukset sekä huollot ovat saaneet jatkua.

Myös varaosahuolto ja ylläpito ovat oleellisia tekijöitä sotimisen mahdollistamiseksi, ilmoittaa Rauhanliitto. Myönnettyyn vientilupaan kuuluu akselisto- ja vaihdesettejä sekä niiden huoltoa.

Arabiemiraatit on yksi osapuolista Jemenin sodassa. YK:n arvion mukaan Jemenin sota on yksi maailman suurimmista humanitaarisista kriiseistä.

“Lähi-itään, ja varsinkaan Jemenissä sotivan liittouman osapuolille, ei pitäisi myöntää mitään vientilupia. Tilanne Jemenissä on katastrofaalinen. Vientilupapäätös on sekä käytännössä että poliittisena signaalina täysin vastuuton”, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Rauhanjärjestöt vaativat hallitusta perumaan asevientiluvat ja pitäytymään hallitusohjelmassa.