Lehtikuva/Oli Scarff

Uhkapeliyritysten johdossa hierotaan käsiä yhteen julkisuuden siivittämänä.

Jalkapalloteollisuuden keskeisimpiin taustapiruihin lukeutuu tunnetusti uhkapelibisnes. Alalla pyörii valtava bisnes ja yksin jalkapallovedonlyöntiin käytetään Isossa-Britanniassa vuosittain 1,4 miljardia puntaa. Kaikkiaan kymmenen Valioliiga- ja 16 Championship-seuran pääsponsori on vedonlyöntiyritys.

Esimerkiksi Gibraltarilla päämajaansa pitävä 32Red killuu ainakin neljän Championship-seuran rinnuksissa, kun Leeds United, Middlesbrough, Preston North End ja Derby County ovat tehneet yrityksen kanssa sopimukset. 32Red on panostanut erityisesti toiseksi korkeimpaan sarjatasoon, jolla myös on toki valtavat seuraajamassat.

Erityisen huomionarvoisaa on Derby Countyn yhteistyö Unibetin tytäryhtiöihin lukeutuvan 32Redin kanssa. Championshipin sarjataulukon puolivälissä killuvat ”Pässit” sai tammikuun alussa riveihinsä megavahvistuksen Wayne Rooneyn muodossa. Yhdysvaltain MLS:sta kotisaarelleen palanneen Rooneyn sopimus julkistettiin jo elokuussa 2019.

Englannin maajoukkueen ja Manchester Unitedin entinen hyökkääjä on 34-vuotias ja valmistautuu peliuransa jälkeiseen aikaan ollen Derbyssä pelaajavalmentajan roolissa. Rooney on edelleen olemukseltaan oma tankkimainen itsensä, eivätkä pelitaidot ole kadonneet minnekään. Derbyssä Rooney on siirtynyt enemmän keskikentälle ruokkimaan syötöillään joukkueen hyökkäyspäätä edelleen maailman huippuluokkaa olevan potkutekniikkansa ansiosta. Derbyn piristyminen nousuplayoffeihin ei ole poissuljettua, sillä eroa on vain viisi pistettä.

Rooney on noussut kohutapaukseksi myös pelinumeronsa myötä. Hän kuittaa samalla viikkopalkakseen noin 90 000 puntaa, mikä on viisinkertaisesti tavalliseen Championship-pelaajaan verrattuna. Aiemmin kymppipaidassa pelanneen Rooneyn pelinumerotempaus sai jo elokuussa osakseen laajaa kritiikkiä tuolloiselta urheiluministeriltä Nigel Adamsilta, terveydenhuollon ammattilaisten järjestöiltä ja jopa anglikaanisen kirkon piispa Alan Smithilta.

ILMOITUS

Nurinkuriseksi sopimuksen tekee myös se, että Rooney on itse kertonut taannoin kamppailleensa uhkapeliongelman kanssa. Ulostulo tuli toki näppärästi nykyisen vedonlyöntisponsorin julkisuustempulta haiskahtavan vastuullisuuskampanjan yhteydessä. Uhkapeliyritysten johdossa hierotaan joka tapauksessa käsiä yhteen julkisuuden ja samalla pelaajamassojen tullessa nettikasinoille Rooneyn siivittämänä.

Oman valtiollisen monopoliyrityksemme tarjoamassa vakioveikkauksessa lauantain kohteessa yksi Teemu Pukin Norwichilla on käsillä totuuden hetket sarjan häntäpäähän yhtä lailla lukeutuvan, alavireisen Southamptonin asettuessa norfolkilaisia vastaan. Viime viikko toi Norwichille tappion Valioliigassa supersarjanousija Sheffield Unitedia vastaan, mutta FA Cupissa irtosi jatkopaikka Tottenhamia vastaan rankkareiden jälkeen. Uskotaan tällä kertaa vähintään puoliksi sinivalkoisella tunteella suoraan ykköseen.

Championshipissa Rooneyn Derby nähdään puolestaan Millwallin kotikentällä Lontoossa. Entinen poliitikko ja nykyinenkin tyhjänpäiväinen huutelija Timo Soini saanee uuden syyn mököttää Derbyn ottaessa todennäköisesti hieman yllättävän vierasvoiton suosikeista. Tosin Millwall on hyvin tasuriherkkä yhdistelmä, siksi varmuuden varalta risti.

Tätä kirjoitettaessa keskiviikkoaamuna vakion kohdetta neljä Brighton – Arsenal ei ole peruttu. Näin kuitenkin voi tapahtua, koska Arsenalin pelaajat olivat 27.2. lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kreikkalaisen Olympiakoksen omistajan Evangelos Marinakisin kanssa. Keskiviikkoillan Manchester City – Arsenal peruttiin juuri tämän takia.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 14.3. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1(X), 2(X), 2, 2, 2(1), 1(X), 1(X), 2(X), 1, 1, X.