Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hoitohenkilökunnan turvaaminen on nyt tärkeintä.

Koulut ja päiväkodit heti kiinni, ja valmiuslaki käyttöön, perussuomalaiset vaativat eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Nykytyyliin se meni monin paikoin salin äärimmäiseltä oikealta laidalta tulleeksi mölinäksi.

Perussuomalaiset vaati valmiuslakia myös myöhään torstai-iltana päättyneessä kaikkien eduskuntapuolueiden yhteiskokouksessa, jossa käsiteltiin koronavirustilannetta. Esiintyminen oli kuitenkin maltillisempaa. Televisioitu kyselytunti on perussuomalaisille propagandan areena, jossa ei oikeasti kysytä mitään, vaan politikoidaan omille kannattajille.

Kaikki puolueet ovat pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan valmiit ottamaan valmiuslain käyttöön, jos koronavirustilanne sitä vaatii. Pääministerin mukaan vielä ei ole sen aika.

Koulujen ja päiväkotien välitön sulkeminen tarkoittaisi sitä, että työssä käyvät vanhemmat joutuisivat jäämään kotiin pieniä lapsia hoitamaan. Joukossa on myös suuri joukko terveydenhuollon ammattilaisia, joiden riittävyydestä epidemian oloissa on jo muutenkin huoli.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) selitti mölinän keskellä rauhallisesti eduskunnalle, että hallitus keskittyy tällä hetkellä taudin rajoittamiseen turvatakseen työssä olevan hoitohenkilökunnan.

ILMOITUS

– On äärimmäisen tärkeää, että me suojelemme nimenomaan tätä henkilökuntaa, joka työskentelee terveydenhuollon eri sektoreilla, Pekonen sanoi.

Sikainfluenssan jälkeen varauduttu

Pekosen mukaan Suomessa varautuminen on sikainfluenssan jäljiltä erittäin hyvällä tasolla.

– Meillä on esimerkiksi näitä hoitotarvikkeita, suojautumisvarusteita hoitohenkilökunnalle varastossa tällä hetkellä runsaasti, ja samoin meillä on lääkkeiden osalta nämä velvoitevarastot, joita ei muissa Euroopan maissa ole, ja se on minusta äärimmäisen tärkeää.

Virus elää, vaikka Suomi suljettaisiin

Mitä sitten tapahtuisi, jos koulut ja päiväkodit nyt suljettaisiin perussuomalaisten vaatimusten mukaisesti? Pekosen mukaan sillä ei voi estää epidemiaa.

– Haluan teille myöskin huomauttaa, että kyllä luonto on kuulkaa ihmeellinen. Jos me sulkisimme tämän yhteiskunnan nyt, se pitäisi tehdä noin kolmeksi kuukaudeksi — koulut, päiväkodit, varuskunnat, kauppakeskukset, joukkoliikenne. Mitä siitä seuraisi? Kun tämä rajaus sitten purettaisiin ja yhteiskunta ikään kuin aukeaisi uudelleen, niin se virus elää täällä edelleen. Ja pahimmassa tapauksessa se epidemia tulee joka tapauksessa.

– Meidän tarkoituksemme on nyt todella saada rajattua tätä tautia ja myöskin laskettua tautihuippua niin, että meillä ei ole tilannetta, jossa meidän sairaalat ympäri Suomen täyttyvät koronapotilaista, vaan, että me saamme tämmöisen ikään kuin tasaisemman tartuntaketjun tänne Suomeen, Pekonen väänsi opposition osalle rautalankaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!